"Vi har en väldigt allvarlig flyktingkris i Europa och den måste vi klara av tillsammans. Då måste vi vara beredda att dela på ansvaret", säger Morgan Johansson. Foto: Anna-Karin Nilsson"Vi har en väldigt allvarlig flyktingkris i Europa och den måste vi klara av tillsammans. Då måste vi vara beredda att dela på ansvaret", säger Morgan Johansson. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Vi har en väldigt allvarlig flyktingkris i Europa och den måste vi klara av tillsammans. Då måste vi vara beredda att dela på ansvaret", säger Morgan Johansson.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson under en gemensam presskonferens i Davos. Foto: Anna-Karin NilssonStatsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson under en gemensam presskonferens i Davos. Foto: Anna-Karin Nilsson

Statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson under en gemensam presskonferens i Davos.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

Morgan Johansson: "Blivit en del friktion"

Publicerad

DAVOS. Sverige höjde tonen om flyktingfrågan i Davos:

Ansvaret måste delas, annars kan det gå illa för EU, varnade Löfven.

Samtidigt medgav migrationsminister Morgan Johansson att situationen skapat problem med grannlandet Danmark.

– Det är väl klart att det har blivit en del friktion, säger han.

Egentligen är temat för årets Davos-vecka i Schweiz nyindustrialiseringen men flyktingfrågan dominerar många debatter och möten på World Economic Forum.

Sveriges agerande i flyktingkrisen möter stort intresse efter den nya stramare politiken – bland annat införandet av ID-kontroller i början av året.

Under torsdagen kallade statsminister Stefan Löfven tillsammans med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till presskonferens för internationell press.

Budskapet var glasklart och är välbekant:

– Det är det som vi hela tiden kört i Europa länge. Vi har en väldigt allvarlig flyktingkris i Europa och den måste vi klara av tillsammans. Då måste vi vara beredda att dela på ansvaret, säger Morgan Johansson efteråt.

Morgan Johansson: "Det har blivit en del friktion"

Dansk press ställde frågor om hur flyktingkrisen påverkat de båda ländernas relation.

Statsminister Stefan Löfven var noga med att betona att han har god kontakt med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men när Expressen träffade Morgan Johansson efteråt medgav han att relationen till grannlandet tagit stryk.

Danmark kritiserade Sveriges beslut att införa id-kontroller eftersom man befarade att det skulle leda till fler asylsökande i Danmark.

Och Danmark väntade till i början av det nya året med att införa gränskontroller trots påtryckningar från svenskt håll.

– Det är väl klart att det har blivit en del friktion. Självklart. Vi kanske inte haft samma synsätt på situationen. Vi hamnade i en situation i höstas när vi mottog 10 000 asylsökande i veckan varav många av dem bara åkte rakt igenom Danmark och vi kunde konstatera att det strider mot Schengen-regelverket. Då är det klart att man måste ta upp det med den danska regeringen, säger han.

Löfven varnade för allvarliga konsekvenser

Både Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, S, reser till Danmark i början av februari för att fortsätts diskussionen och reparera relationen.

– Vi ska försöka lösa de återstående problem som finns som goda grannar.

På vilka punkter har ni skilt er mest åt?

– Jag tror att vi varit frustrerade över att de kunnat åka rakt igenom Danmark och att de inte har velat ha någon kontroll på sitt territorium. Så länge siffrorna var ganska låga, 1000-2000 i veckan, då kanske man ser mellan fingrarna på det och säger att det här klarar vi av. Men när det börjar klättra upp mot 10 000 och när vi som land hamnar i en situation då vi inte ens kan garantera tak över huvudet då måste vi reagera, säger Johansson.

Österrikes regering vill sätta en siffra, ett tak, på hur många asylsökande man kan ta emot i år – max 37 500.

Men en sådan åtgärd är inte aktuell i Sverige, sa Morgan Johansson.

– Jag är inte säker på hur de ska kunna klara det. De är också bundna av Geneve-konventionen som säger att om du kommer till denna gräns då måste du pröva den ansökan. Jag vet att de själva haft svårt att svara på den frågan, säger Johansson.

Statsminister Stefan Löfven varnade under presskonferensen för att om inte också andra medlemsländer tar sitt ansvar kan det få allvarliga konsekvenser för EU.

– Det gäller att ligga på och få alla att förstå att om vi inte lyckas med detta, om inte EU klarar av uppgiften som vi borde klara av på en kontinent eller en geografisk yta med 500 miljoner invånare, då är det så mycket mer som står på spel som också då kommer att drabba dem oavsett om de vill det eller inte, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag