Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morfinmedel för döende saknas i Sverige

Vi ser tillbaka på bland annat regeringskaoset, Greta Thunberg och gängvåldet.
Tillfälliga brister på läkemedel är ett växande problem.Foto: Hasse Holmberg/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Sedan i februari saknas långtidsverkande morfintabletter i Sverige, något som särskilt är ett problem inom den palliativa vården, där döende eller obotligt sjuka behandlas, rapporterar Dagens Nyheter. 

– De patienter som behöver den här typen av smärtlindring är framför allt cancerpatienter med obotlig sjukdom och en begränsad tid kvar att leva eller patienter med kotkompressioner och väldigt svår smärta under några månader. Då kan en förutsättning för att man ska klara vardagen vara en långverkande morfintablett, säger Bertil Axelsson, överläkare och adjungerad professor i palliativ medicin, till tidningen.

Ett växande problem

Tillfälliga brister på läkemedel, så kallade restnoteringar, är ett växande problem. Förra året restnoterades omkring 700 läkemedel. Läkemedelsverkets prognos pekar på att runt 1 000 läkemedel kommer att ha restnoterats i år.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Träning & Hälsa
Kost & Kropp 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.