Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morfar avsattes av juntan – nu är hon försvarsminister

Maya Fernández Allende
Foto: Xinhua/Sipa USA
Salvador Allende och Maya Fernández Allende
Foto: Twitter

Maya Fernández Allende var bara ett barn när militärkuppen slog till som en flodvåg över Chile 1973 – och såg hennes morfar Salvador Allende avsättas av Augusto Pinochet.

Knappa 50 år senare utnämns hon som försvarsminister – chef för samma militär, enligt The Observational.

Maya Fernández Allende föddes i fördyrningarna av militärkuppen i Chile år 1973, vilken blev slutet på den socialistiske presidenten Salvador Allendes tid vid makten.

Hela familjen flydde då till Havana på Kuba för att leva i exil efter att Allende – Maya Fernández Allendes morfar – avsatts av diktator Augusto Pinochet.

Det tog 21 år innan Maya Fernandez kunde flytta tillbaka till hemlandet Chile för att utbilda sig i biologi och till veterinär, vilket ledde henne till ett arbete vid det chilenska lantbruksdepartementet.

Nu blir hon försvarsminister

När det sista tidvattnet från militärkuppen nu rullat tillbaka, efter närmare 50 år, sluts också cirkeln för Maya Fernandez Allende. 

I den nya regeringen som presenterades efter valet i Chile framgår att hon utnämns till försvarsminister – hon har numera ansvar för samma militär som avsatte hennes farfar i Pinochets coup d’état, vilket uppmärksammats av Tribune-journalisten Ronan Burtenshaw.

https://twitter.com/ronanburtenshaw/status/1484626213889003526

Regeringen leds av president Gabriel Boric, från vänsterkoalitionen Frente Amplio, men av ministrarna är en tredjedel fristående men också från socialistpartiet där Fernandez Allende ingår, liksom hennes farfar gjorde.

Han blir Chiles yngsta president någonsin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.