Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Populära Mordpodden åtalas nu för plagiat

En av Sveriges mest populära poddar åtalas för plagiat.

En av Sveriges mest populära poddar åtalas för plagiat.

Mordpodden, som drivs av Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson, anklagas för att ha stulit material ut en bok om det såkallade Kakelugnsmordet år 1962.

Fallet kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt.

Det var i ett avsnitt av Mordpodden år 2017 som Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson tog upp mordet på tandläkaren Robert Aspelin i Stockholm på 60-talet.

Året innan gav författaren Lars Ohlson ut boken Kakelugnsmordet om fallet, ur vilken Bohlin och Karlsson refererar till vid flera tillfällen under avsnittet 

Lars Ohlson polisanmälde kort därefter Mordpodden.

– De har tagit hela min dramaturgi och mitt upplägg. Dessutom har de också plankat ordagrant på flera ställen, säger Lars Ohlson till SVT:s Kulturnyheterna

Åklagare Linda Lauronen skriver till Kulturnyheterna att hennes bedömning är att straffvärdet för brotten är dagsböter.

Över 200 000 lyssnare

Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson säger i en skriftlig kommentar att de ”lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet.”'

De hävdar att de varit öppna med att information kommit från Lars Ohlsons bok och att de nämner både honom och titeln på boken i podden.

Podden startades för tre år sedan då de båda upphovspersonerna fortfarande studerade journalistik på universitetet.

Den är i dag en av Sveriges största poddar, med över 200 000 lyssnare per vecka enligt Poddindex.

VAD VAR KAKELUGNSMORDET

Wilhelm Rodius bodde i centrala Stockholm och förskingrade hundratusentals kronor från en kund, tandläkaren Robert Aspelin, för att renovera sitt sommarställe i Hessle. 

I ett avsnitt av Veckans Brott i SVT berättar Leif G.W. Persson att bankiren på Handelsbanken stal 300 000 kronor, motsvarande tre, fyra miljoner kronor i dag.

– Efter ett par år när pengarna är slut inser han att han löper stora risker. Och det är i det läget som han bestämmer sig för att mörda Aspelin för att dölja det här förskingringsbrottet, säger kriminalprofessorn.

Efter ett misslyckat mordförsök i februari 1962 tog Wilhelm Rodius livet av Robert Aspelin två månader senare, den 19 april, i sin lägenhet på Drottninggatan 95.

– Allt som finns kvar av Aspelin när dagen går mot sitt slut är en hög av aska, säger Leif G.W. Persson.

Wilhelm Rodius erkände att han högg huvudet av tandläkaren, styckade kroppen och brände upp den i de tre kakelugnarna i lägenheten. Han dömdes för mordet två år senare, i slutet av 1964.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.