Mordmisstänkta är släkt med dödsoffret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En man knivskars och sköts till döds på Rinkeby torg.
Foto: Johan Nilsson/Tt
De misstänkta överlämnade sig själva till polisen.
Foto: Johan Nilsson/Tt

Den 42-årige man som knivskars och sköts till döds i Rinkeby på söndagen är släkt med de tre män som misstänks ha mördat honom.

Tre timmar efter skottdramat på Rinkeby torg på söndagen gick tre personer in på polisstationen i Västerort och överlämnade sig själva.

De tre misstänkta är en person i 15-årsåldern. De andra är 27 och 38 år gamla.

27-åringen har tidigare dömts för bland annat misshandel, spritsmuggling och stöld. 38-åringen har dömts för stöld.

Försvararna förtegna

Advokat Thomas Olsson är försvarare åt 38-åringen och har under måndagen suttit med i ett första förhör med sin klient.

– Han förnekar brott, säger Olsson.

Han bekräftar att 38-åringen frivilligt överlämnade sig till polisen på söndagen. Men han vill inte kommentera varför han klient gjorde det.

– Jag kommer inte att kommentera några uppgifter som lämnades i förhör. Det får anstå till en eventuell häktningsförhandling, säger han.

Peter Mutvei är 27-åringens försvare. Mutvei vill inte svara på hur 27-åringen ställer sig till misstankarna. Men även han bekräftar att hans klient frivilligt överlämnade sig till polisen.

– Det kan vara ett tecken på att han anser sig vara oskyldig, säger Mutvei.

Hur mår han?

– Han mår förhållandevis bra. Men han känner panik inför vad som i värsta fall kan hända, om han blir dömd. Personen som är i 15-årsåldern företräds av advokat Leif Silbersky.

– Utredningen är i ett känsligt skede och jag vill inte gå in på hans inställning, säger Silbersky.

Flera skadade

Strax efter klockan 14 på söndagseftermiddagen fick polisen larm om en pågående skottlossning på Rinkeby torg i Stockholm. Två personer fördes till sjukhus med allvarliga skottskador och skärskador. En av dem, den 42-årige mannen, avled senare.

– Han är avliden utifrån de skador han fick vid brottstillfället. Om det är skottskador eller övriga skador kan inte jag uttala mig om, säger poliskommissarie Anders Göransson som är chef för polisens insats "Fenix" i Järvaområdet.

Den andra personens skador är inte livshotande.

Ytterligare flera personer sökte själva vård med lindriga skador. Enligt polisen finns det mellan fem och sju målsäganden utöver den mördade 42-åringen.

– Jag vill inte gå in på vilka skador de har, men det är ingen hemlighet att man använt skjutvapen. Om det är rikoschettskador eller direktträffar vill inte jag gå in på, säger Anders Göransson.

– Det är fem till sju personer som har blivit skadade som inte har med det här att göra. Det finns inget motiv gentemot dem, utan de har bara varit på fel plats vid fel tillfälle.

Den mördade 42-åringen dömdes år 2010 av Svea hovrätt till 1 års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.