Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkt kvinna erkänner misshandel

Bilen befann sig vid en av de misstänktas bostäder, där polisen har varit och gjort tekniska undersökningar.Foto: Lisa Mattisson

Utredningen om mordet i Askersund fortsätter.

Polisens nya spår är ett flertal bilar som ska ha tillhört de inblandade som nu ska undersökas.

En av bilarna ska ha tillhört en av de misstänkta.

Polisen fortsätter att samla bevismaterial i utredningen om mordet i Askersund.

– Vi fortsätter att samla på oss information och letar efter bevis på flera intressanta platser. Bland annat har dörrknackning och förhör genomförts och vi undersäker ett antal fordon som de misstänkta förfogar över för att säkra spår, säger Mats Nylén, kommunikationschef på Örebropolisen.

Polisens spår: bilar

Ett flertal bilar har beslagtagits av polisen eftersom de är intressanta i utredningen. Polisen tror att någon av bilarna kan ha använts för att föra bort kroppen och undersöker dessa för att säkra spår.

– Vi vill i övrigt inte gå in på var någon av bilarna återfanns, mer än att det var inom södra Örebro län. Jag vill inte gå in på om bilarna återfanns i närheten av någon av de misstänktas bostad, säger Mats Nylén, kommunikationschef på Örebropolisen.

Minst en av bilarna tillhör en av de misstänkta. Polisen har befunnit sig i närheten av bilen under dagen, och kan då ha genomfört en undersökning av den.

Eventuellt har även en bil som tillhör brottsoffret ha beslagtagits.

Mordvapnet "ett redskap"

Polisens tekniker har även funnit vad man tror är vapnet som användes vid mordet i Askersund.

De omfattande tekniska undersökningarna fortsätter under måndagen. Enligt Göran Schwartz, tillförordnad chef för tekniska roteln vid Örebropolisen, ska bland annat undersökning inledas i lägenheten i Askersund där mordet antas ha ägt rum.

– Vi har hittat vad vi tror är mordvapnet, säger Göran Schwartz.

Nu gäller det att säkra blod från offret och fingeravtryck på vapnet. Göran Schwartz vill inte närmare beskriva vapnet mer än att det är "ett redskap". Exakt var det hittades säger han inte heller.

Enligt Göran Schwartz tyder valet av vapen på att mordet inte var planerat i detalj.

– Det verkar hastigt påkommet.

Mannen som tidigare släpptes är fortfarande misstänkt, men på den lägre graden av misstanke, uppger polisen.

Enligt Örebropolisens presstalesperson Mats Nylén kontrolleras nu den frigivne mannens uppgifter för att eventuellt kunna fatta beslut om misstankarna ska avskrivas. Han är nu skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Tidigare var han på sannolika skäl misstänkt.

Vid klockan 15 på söndagen häktades den mordmisstänkta kvinnan, som misstänkt för mord på sannolika skäl. Kvinnan erkände under förhandlingarna misshandel och vållande till annans död. Hon invände inte mot häktning med restriktioner.

I tingsrättssalen satt kvinnan dold under en gul filt från Kriminalvården. Hon svarade på rättens frågor med mycket svag röst.

Mår mycket dåligt

Själva häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar när bevisningen lades fram.

Enligt kvinnans advokat har hon mått oerhört dåligt.

– Det är självklart en oerhört svår och tragisk historia, säger advokat Sofia Nordkvist.

Kvinnan anhölls under torsdagsmorgonen misstänkt för mord på en ung kvinna. Senare anhölls även två män, då misstänkta för medhjälp till mord. En av männen försattes på torsdagskvällen på fri fot.

Även mannen häktad

Misstankarna mot den man som har suttit häktad har ändrats till skyddande av brottsling.

Den huvudmisstänkta kvinnan bor tillsammans med honom och de är båda ostraffade sedan tidigare.

Klockan 15.30 på söndagen inleddes häktningsförhandlingar mot mannen. Åklagaren yrkade på att mannen ska häktas som skäligen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, i Kumla och Askersund.

– Jag är trygg i förvissningen om att han inte kommer att dömas. Han har inte med det här brottet att göra. Han har ingen relation till brottsoffret, säger Andreas Simon, mannens advokat.

Mannen satt rakt och talade tydligt när han svarade på rättens frågor.

"Besviken på domstolens beslut"

Han nekade, som tidigare, till brott och motsatte sig till att häktas med restriktioner. Vid klockan 16.30 häktades dock på de grunder som åklagaren angivit.

– Jag är besviken på domstolens beslut i dag. Det är så som jag framfört innan det finns ingen bevisning mot min klient, säger Andreas Simon.

Andreas Simon menar att det är rutinåtgärder som ligger bakom häktningsbeslutet.

– Jag tror att han kommer att släppas i veckan, säger han.

Varför har det blivit så här?

– Det är för att han delar hus med den huvudmisstänkte och det är vad som knyter honom till henne. Men varken tid eller plats – det finns ingenting som binder honom till något brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.