Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordmisstänkt död i ”suspekt” bilolycka

Mashal Saad al-Bostani. Foto: SABAH NEWSPAPER HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jamal Khashoggi. Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Mashal Saad al-Bostani, en av de 15 saudier som pekas ut för att ha ingått i Saudiarabiens ”dödspatrull”, har avlidit i en bilolycka, rapporterar New York Post med hänvisning till turkiska medier.

”Dödspatrullen” misstänks ha styckmördat den försvunne journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Nu spekuleras i om den saudiske generalkonsuln kan stå näst på tur.

Mashal Saad al-Bostani, 31, ska ha varit en av de 15 saudierna som anlände med två privatflyg till Istanbul den 2 oktober, samma dag som Jamal Khashoggi försvann under sitt besök på Saudiarabiens konsulat.

al-Bostani, som var löjtnant i Saudiarabiens luftstyrka, ska nu ha avlidit i en bilolycka i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Det är dock oklart vilken roll han haft i det misstänkta mordet.

Bilolyckan beskrivs samtidigt som ”suspekt” och nu spekuleras i att Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman skulle vara ”beredd att göra vad som helst för att undanröja bevis”. Enligt en kolumnist i turkiska Hurriyet Daily News kan i så fall generalkonsuln Mohammad al-Otaibi så näst på tur att ”avrättas”.

Generalkonsuln ska höras på de film- och ljudinspelningar som uppges avslöja mordet inne på konsulatet. 

– Gör det någon annan stans utanför annars får jag problem, ska al-Otaibi höras säga i inspelningarna.

Jamal Khashoggi ses gå in på konsulatet på bilder från en övervakningskamera. Han ska aldrig ha setts lämna byggnaden. Foto: SABAH NEWSPAPER HANDOUT / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Reste hem innan husrannsakan

al-Otaibi reste hem till Saudiarabien innan de turkiska utredarna genomsökte hans hus i Istanbul i tisdags.

Jamal Khashoggi tros bland annat själv ha spelat in det misstänkta mordet på sin klocka. Journalisten misstänks ha tortyrmördats, men uppges också ha varit död bara minuter efter att han gått in på konsulatet. Kroppen misstänks ha styckats efter mordet.

På tisdagskvällen sökte turkisk polis efter Khashoggis kvarlevor i skogen utanför Istanbul och en stad nära Marmarasjön. Detta efter att misstänkta bilar som sågs utanför konsulatet spårats.

Saudiarabien nekar till alla anklagelser om inblandning i Jamal Khashoggis försvinnande.

 

Jamal Khashoggis försvinnande – det här har hänt

28 september: Den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi besöker Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få handlingar inför sitt stundande bröllop med sin flickvän Hatice Cengiz, som är turkisk medborgare. Han ombeds komma tillbaka. 

 

2 oktober: Han återvänder till Istanbul och det saudiska konsulatet. Hatice Cengiz väntar utanför, men Khashoggi kommer aldrig tillbaka. Hans flickvän larmar polisen. 

 

Samma dag landar ett privatplan med nio saudier, bland dem myndighetspersoner, i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass.

 

Passagerarna checkar in på ett hotell nära konsulatet. De uppger att de ska stanna i tre nätter, men lämnar sedan hotellet senare samma dag. 

 

Den turkiska personalen på konsulatet har blivit ombedda att ta ledigt. 

 

3 oktober: Saudiarabien går ut med ett uttalande om att Jamal Khashoggi är förvunnen, men de säger att han har lämnat konsulatet. Samtidigt går Turkiet ut med att de tror att han fortfarande befinner sig inne på konsulatet. 

 

5 oktober: Saudiarabien säger att de tillåter Turkiet att genomsöka konsulatet. 

 

7 oktober: Turkiska företrädare säger att de misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggi på konsulatet och att de 15 saudiska medborgarna flögs till Turkiet för uppgiften. Saudiarabien går officiellt ut och förnekar inblandning i försvinnandet. 

 

9 oktober: Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har försvunnit, uppger turkiska myndigheter. 

 

12 oktober: Turkiet säger att det finns både video- och ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som visar att Jamal Khashoggi mördades där.

 

15 oktober: Turkiska myndigheter söker igenom konsulatet. Enligt källor till CNN är Saudiarabien är på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som gått fel. 

 

18 oktober: USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att han sagt till president Donald Trump att USA ska ge Saudiarabien ”några dagar att färdigställa” utredningen om Jamal Khashoggi.

 

Mashal Saad al-Bostani, som pekas ut som en av de 15 misstänkta mördarna, rapporteras död i en bilolycka som beskrivs som ”suspekt”.

 

Källor: CNN, ABC News, The Guardian, The Independent, New York Post

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!