Mordmisstänkt 15-åring ljög om sin ålder

Publicerad
Uppdaterad
De dokument som skulle visa att den mordåtalade 15-åringen i Växjö i själva verket är 14 år och inte straffmyndig är förfalskade, enligt Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping.
Därmed ser det åter mycket dystert ut för 15-åringen som står inför rätta för att ha skurit en 39-årig man till döds under ett bråk i centrala Växjö i höstas. Växjö tingsrätt har en gång redan slagit fast att det var 15-åringen som dödade 39-åringen. Men när rättegången skulle avslutas presenterade pojkens dåvarande försvarare Leif Silbersky nya omständigheter av det mer sensationella slaget. Den ena var en dvd-inspelning i vilken pojkens 20-åriga bror, som tros ha flytt landet, erkände mordet. Den andra var dokument som visade att pojken är ett år yngre än vad alla hade förmodat.

Anteckningar hittade

Det inspelade erkännandet gjorde att domstolen beslutade att rättegången skulle göras om från början. Nu har SKL:s experter granskat de nya handlingarna, bland annat id-kort och betyg, rapporterar Smålandsposten. Vem som ligger bakom urkundsförfalskningen är emellertid inte klarlagt. Även den 20-åriga broderns erkännande har börjat krackelera. Under en husrannsakan hos en 28-årig bror till den mordmisstänkte pojken påträffades anteckningar som föreföll kunna vara anvisningar till 20-åringen om vad ett inspelat erkännande borde innehålla. - De är inte direkt ett manus. Men det är anteckningar vi kan känna igen från dvd:n, säger polisens presstalesman Robert Loeffel till TT.

Bröderna också misstänkta

På fredagen häktades den 28-årige brodern och tre andra män på sannolika skäl misstänkta för övergrepp i rättssak. Enligt åklagaren har de hotat ett vittne i rättegången med 15-åringen. Tjugoåttaåringen är misstänkt för två fall av övergrepp i rättssak. Han anses vara medskyldig till det hot som mellanbrodern i sin dvd-inspelning riktade mot vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson som driver mordåtalet mot den yngre brodern. Den försvunne 20-åringen har i sin frånvaro anhållits misstänkt för grov misshandel och nu också misstänkt för övergrepp i rättssak. Själva mordrättegången fortsätter på måndagen och ytterligare två dagar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag