Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordgåtor från 70-talet lösta med ny DNA-metod

Jane Morton Antunez Foto: San Luis Obispo County Sheriff's Office
Patricia Dwyer. Foto: San Luis Obispo County Sheriff's Office
Arthur Rudy Martinez. Foto: San Luis Obispo County Sheriff's Office

Med hjälp av en ny DNA-metod – och en gammal rakhyvel – har polisen lyckats lösa två drygt 40-åriga kvinnomord i Kalifornien, USA.

Metoden är högaktuell även i Sverige.

Jane Morton Antunez var 30 år när hon hittades död i baksätet på sin bil i Atascadero, Kalifornien, den 18 november 1977.

En dryg månad senare, den 11 januari 1978, hittades 28-åriga Patricia Dwyer död på golvet i sitt hem i samma ort.

Båda kvinnorna hade blivit angripna sexuellt, och sen fått sin hals avskuren respektive knivhuggits i bröstet.

Nu – efter drygt 40 år – har polisen hittat en gärningsman:

Arthur Rudy Martinez, som dog i ett fängelse i Washington 2014.

– Att lösa de här fallen ger familjerna ett avslut. Många personer i detta samhälle kommer fortfarande ihåg de två morden säger Ian Parkinson, sheriff i San Luis Obispo, Kalifornien, till CBS News.

Ny DNA-metod löste mord från 70-talet

Det som ledde polisen fram till en lösning på mordgåtorna var en rakhyvel och en ny, omskriven DNA-metod.

Det var med hjälp av en så kallad familjesökning i ett brottsregister som den amerikanska polisen lyckades ringa in Arthur Rudy Martinez. En familjesökning går ut på att man söker efter nära släktingar till en person som har lämnat DNA-spår efter sig på en brottsplats.

https://www.facebook.com/SLOSheriff/posts/10156332119488358?__xts__[0]=68.ARCZzGNvzR2osoqpweNBToXxLbJT4SRaZdqQfV_PwrxKoiFRbREX6uc5cbvSRpBwQQrAR3226-7QvtNiKv9bGtjHSbBLppki4QFCpzRFByBrn2OIPS_4WhpufCQM5t0Tow2EWB3gBRFylzSodwdcoVGL_yfLoj_jvMK_sYjVg-thc-OpzNHHqlLFNYMFapzJq1AH3NSGdL3sWvddz2HVZQY3smfxyikTHmiUTEL5NNIIUXJeTP4J_4vBEpdBRyzkenEHLK506ZPCmeEJ6u6tiypvQ2iHf6qCIMFpFJxG2X1PKFKut2THpsGCbajOzQPth8pJkAenDMJc0dtpJP2P&__tn__=-R

I de här fallen hade utredarna hittat DNA på brottsplatserna i slutet av 70-talet. 2005 hade tekniken kommit så pass långt att man kunde se att det rörde sig om samma gärningsman.

Efter ytterligare några år kunde polisen göra en familjesökning i Kaliforniens databas över kriminella. På så sätt hittade man en släkting till Martinez – dömd för ett annat, orelaterat brott – och kunde därifrån jobba sig fram till den misstänkte.

Hittade gammal rakhyvel

När polisen sen hittade en gammal flickvän som bott med Arthur Rudy Martinez visade det sig att hon hade kvar en av hans gamla rakhyvlar.

DNA från rakhyveln har nu matchat det från brottsplatserna, samtidigt som ett ögonvittne från bilmordet har kunnat identifiera den misstänkte.

Polisen tror att gärningsmannens motiv var sexuella, och att han inte kände något av sina offer. Strax efter mordet på Patricia Dwyer flyttade Martinez till Washington, där han greps för rån och två våldtäkter. Han dömdes till livstids fängelse i november 1978, men rymde 1994 och levde gömd från rättvisan i 20 år, innan han överlämnade sig själv i april 2014. Han var då diagnostiserad med cancer.

Mindre än två månader senare dog han.

Aktuell DNA-metod i Sverige

Den nya metoden med familjesökning blev omskriven för ett år sen, då den amerikanska polisen efter flera decennier fick fast seriemördaren ”Golden state killer” med hjälp av DNA.

I Sverige blev det tillåtet med familjesökningar i DNA-register den 1 januari. Det har polisen dragit nytta av i flera utredningar av grova brott – bland annat dubbelmordet i Linköping 2004. Men det som har fått mest uppmärksamhet är fallet i Billdal. Där sitter en flerbarnspappa häktad för en 24 år gammal våldtäkt, och snart väntar åtal.