Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

En känd tjetjensk bloggare överfölls i en bostad i Gävle i förra veckan. Han övermannande angriparen och fick denne i en blodig video att erkänna att han kommit från Moskva.

Även Sverige kan därmed ha blivit skådeplats för attacker mot regimkritiska tjetjener i exil.

Det var tidigare oklart var attacken ägde rum, men TT kan nu berätta att det var i Gävle.

Angreppet skedde den 26 februari i bostaden där bloggaren befann sig och rubriceras som mordförsök. Med en hammare i högsta hugg gav sig en man på tjetjenen, som dock lyckades försvara sig.

Regimkritikern har filmat och lagt ut en video som enligt honom visar efterspelet till attacken. Bloggaren, som har en skada i pannan, andas häftigt och frågar ut angriparen som ligger i blodpölar på köksgolvet.

”De har min mor”

– Varifrån kommer du? frågar han den blodige i den inspelade videon.

– Från Moskva, svarar han till sist.

– Försökte du döda mig?

– Nej.

Efter en stund tillägger den tillintetgjorde angriparen:

– De har min mor.

Har polisskydd

Angriparen, en 29-årig man, häktades i söndags misstänkt för mordförsök.

Kammaråklagare Therese Stensson leder förundersökningen i ärendet. TT har inte lyckats nå henne.

I ett mejl till norska TV2 vill hon inte kommentera de inblandades nationaliteter eller andra förhållanden på grund av förundersökningssekretess.

Bloggaren vårdas på sjukhus och har polisskydd. Därifrån har han lagt ut en annan video där han berättar om vad som hänt och bekräftar där var händelsen ägde rum.

Flera mord

Flera tjetjenska regimkritiker i exil har attackerats utomlands. Misstankar har riktats mot den ryska delrepublikens ökände ledaren Ramzan Kadyrovs säkerhetstjänst. I augusti sköts Zelimchan Changosjvili ihjäl med två skott i en park i centrala Berlin. Han tillhörde Georgiens tjetjenska minoritet och hade tidigare stridit med tjetjenska rebeller. Den misstänkte mördaren, en kazakstanier med falska ryska identitetshandlingar, ska tiden före dådet haft nära kontakt med den ryska säkerhetstjänsten FSB.

I januari mördades en annan oppositionell tjetjensk bloggare, Imran Aliev, på ett hotellrum i Lille. Enligt fransk polis är mordet politiskt motiverat.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.