Kommunalpolitikern Bernt Andersson (S) knivhöggs i magen utanför sitt hem i Umeå på onsdagsmorgonen. Foto: Scanpix/Umeå kommun
Kommunalpolitikern Bernt Andersson (S) knivhöggs i magen utanför sitt hem i Umeå på onsdagsmorgonen. Foto: Scanpix/Umeå kommun

Mordförsök på politiker

Publicerad
Uppdaterad
Kommunalpolitikern Bernt Andersson (S) knivhöggs i magen utanför sitt hem i Umeå på onsdagsmorgonen.
Polisen jagar en okänd man i 20-årsåldern för dådet och Säpo är informerade om mordförsöket, skriver Västerbottens-kuriren på nätet.
- Det känns hårt och bittert att en god vän och partikamrat drabbats, säger Lennart Holmlund som är kommunstyrelsens ordförande i Umeå.
Bernt Andersson  fördes till Norrlands universitetssjukhus där han under dagen har opererats.
- Han blev överfallen utanför sitt hem. En man i 20-årsåldern stack en kniv i magtrakten på honom, säger Kenneth Jonsson, vakthavande stationsbefäl i Umeå.
Det är oklart hur allvarligt skadad han är, men tillståndet ska inte vara livshotande.
- Han var vid medvetande när vi anträffade honom. Han berättade för oss att han inte känt igen gärningsmannen, säger Jonsson. 

Känner politikern

Polisen känner inte till att det ska ha funnits någon hotbild mot politikern.
Överfallet rubriceras som mordförsök. Larmet inkom omkring 08.15.
Lennart Holmlund känner Bernt Andersson, som är socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen, sedan många år tillbaka.
- Han har aldrig sagt eller antytt att han skulle vara utsatt för något hot i någon form.
Det känns hårt och bittert att en god vän och partikamrat drabbats av den här typen av våld. Frågan på allas läppar är " varför" , men det är något som polisens utredning får utvisa. Jag vill inte spekulera, säger han.

Säpo informerades

Polisen i Umeå har informerat Säpo om mordförsöket, som en följd av att brottsoffret är politiker, skriver Västerbottens-kuriren på nätet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag