Den 16-åriga flickan misstänks ha styrt pojkvännen - och förmått honom att döda kärleksrivalen Therese. "Vi har en ganska klar bild över vad som hände och hur hon dog", säger förhörsledare Sven-Olov Carlsson. Foto: Roger Vikström
Den 16-åriga flickan misstänks ha styrt pojkvännen - och förmått honom att döda kärleksrivalen Therese. "Vi har en ganska klar bild över vad som hände och hur hon dog", säger förhörsledare Sven-Olov Carlsson.  Foto: Roger Vikström

Mordet planerades i flera veckor

Publicerad
Uppdaterad
Den 16-åriga flickan misstänks ha styrt pojkvännen - och förmått honom att döda kärleksrivalen.
Enligt åklagaren var mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo planerat sedan flera veckor tillbaka.
- Ett stort antal sms bevisar planerna, säger kammaråklagare Karolina Lindekrantz.
16-åringarna har varit ett par i nästan två år. I går häktades de. Han - på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon - på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord.
- Vi har en ganska klar bild över vad som hände och hur Therese dog. Vi har även börjat förstå svartsjukedramat som ligger bakom, säger förhörsledare Sven-Olov Carlsson.
Enligt flera vänner hade Therese en oskyldig flirt med den häktade 16-åringen på en fest under våren, men hon var aldrig intresserad.
Den misstänkta flickvännen ska ha blivit vansinnig.
- Hon slog honom rakt över munnen när hon fick veta, säger en uppgiftslämnare.
Flera vänner berättar att flickan var mycket kontrollerande.
- Hon styrde och ställde. Sedan de blev tillsammans träffade han aldrig sina gamla kompisar, säger en av vännerna.
- Han gjorde allt hon bad om, säger en annan.
På sin blogg skrev flickan att hon hittat personen som hon ville tillbringa resten av sitt liv med. Han skrev att det var omöjligt att vara en lika bra partner som hon, hur mycket han än försökte.
Enligt åklagaren var det flickvännen som övertalade den 16-åriga pojken att döda Therese - som äventyrat den stora kärleken.
- Vi har säkrat ett stort antal sms mellan de misstänkta, både tiden före mordet och under mordkvällen. Och det har framkommit uppgifter som tyder på att hon har haft inblandning i mordet, säger kammaråklagare Karolina Lindekrantz.

Återskapar sms

Polisens tekniker försöker nu återskapa flera raderade sms. Även parets mail- och chattkonversation kartläggs.
Enligt uppgifter till Expressen hade den misstänkta 16-åringen pojken börjat dyka upp på oväntade platser i Therese närhet.
- En morgon när hon skulle till skolan stod han plötsligt vid busshållplatsen och ville att hon skulle följa med in i skogen och leta efter någonting, men Therese sa nej, säger en uppgiftslämnare.
Under festen vid hoppbacken i lördags berättade Therese för sina vänner att 16-åringen ville gå iväg och prata.
Även flickvännen var på festen men ska inte ha varit med när Therese dog.
Enligt åklagaren har de två häktade ungdomarna gjort vissa medgivanden.

Berättar mer och mer

- De har berättat mer och mer i förhören och lämnat upgifter som vi har kunnat kontrollera och som stämmer med övriga bevis, säger Karolina Lindekrantz.
Den 16-åriga flickans advokat Jan Karlsson säger:
- Hon har lämnat sin version om vad som hände på kvällen och berättat att hon skrivit vissa saker i sms:en, men jag kan inte gå in på vad.
Pojkens advokat Claes Borgström medger att det finns sannolika skäl att misstänka pojken för åtminstone dråp, men vill inte kommentera exakt vad han har erkänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag