Martin Adler var prisbelönt frilansjournalist och nyhetsfotograf. Den 23 juni 2006 sköts han ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu. Foto: StrMartin Adler var prisbelönt frilansjournalist och nyhetsfotograf. Den 23 juni 2006 sköts han ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu. Foto: Str
Martin Adler var prisbelönt frilansjournalist och nyhetsfotograf. Den 23 juni 2006 sköts han ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu. Foto: Str
"Det var ett beställningsmord av den nya regimen", säger journalisten Ann-Christine Kihl."Det var ett beställningsmord av den nya regimen", säger journalisten Ann-Christine Kihl.
"Det var ett beställningsmord av den nya regimen", säger journalisten Ann-Christine Kihl.

Mordet på svensk kopplas till al-Qaida

Publicerad

Mordet på den svenska krigsjournalisten Martin Adler i Somalia 2006 ska ha haft kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Det hävdas i en ny bok skriven av journalisten Ann-Christine Kihl.

– Det var ett beställningsmord av den nya regimen i landet för att Martin troddes ha tagit bilder på namngivna terrorister. Han skulle tystas, säger hon.

Martin Adler var en prisbelönt frilansade krigskorrespondent som hade bevakat ett 30-tal konflikter runtom i världen när han sköts till döds 23 juni 2006 i Somalias huvudstad Mogadishu.

Sedan mordet, som ännu är olöst, har flera teorier presenterats om vilka som låg bakom, och vad som ska ha varit skälet till att hans sköts ihjäl medan han bevakade en demonstration.

I en bok som just nu håller på att färdigställas av journalisten Ann-Christine Kihl vid tidningen VLT i Västerås, för hon fram teorin att mordet har kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

"Kunde sitt Afrikas horn"

Hon berättar att när Martin Adler reste till Mogadishu sommaren 2006, rådde en ny situation i huvudstaden. De olika rivaliserande krigsherrar som styrt området i 15 år hade drivits på flykt av en ny kraft, Islamiska domstolarna, ICU, som med hårda och brutala metoder skapat en visst lugn i de områden man fått kontroll över.

– Han kom dit bara någon vecka efter att ICU kört ut krigsherrarna. Det rådde en helt ny situation i Mogadishu, säger Ann-Christine Kihl, och berättar att han var där för att skildra lugnet.

– Han hade varit där flera gånger tidigare och kunde sitt Afrikas horn, säger hon.

Nu menar Ann-Christine Kihl att Martin Adler kan ha mördats därför att han antingen av misstag eller medvetet filmat medlemmar av terrornätverket al-Qaida som befann sig i Mogadishu.

Martin Adler tystades

Den nya regimen ville visa omvärlden att man hade kontroll över sina erövrade områden. Att det skulle komma fram att representanter från al-Qaida också fanns där låg inte ICU:s intresse. Därför tystades Martin Adler för att inte bilderna skulle nå omvärlden.

– Det hade varit väldigt känsligt om det i Mogadishu i den här yran av en ny regim som försöker etablera sig, hade kommit fram att det där fanns tre personer som stod uppsatta på USA:s terrorlista, säger Ann-Christine Kihl och berättar att de tre bland annat misstänktes för inblandning i terrorattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998.

Mannen som ska ha beordrat mordet hette Aden Hashi Ayro, som då var en ICU-man som också var efterlyst av USA och utpekad som al-Qaidas man på Afrikas horn.

Han ska personligen ha sett att Martin Adler filmade männen, som Martin Adler förmodligen stötte på av en slump på gatan, men som han kände igen.

– Det ska ha föranlett Ayro att beordra mordet på Martin, säger Ann-Christine Kihl.

Uppgifter från två trovärdiga källor

Hon berättar att hon fått dessa uppgifter från två av varandra oberoende och trovärdiga källor i Mogadishu och i Paris, som hon säger har inblick i vad som skett.

– Jag har haft kontakt med den i Mogadishu, säger hon, men betonar att hon själv inte varit på plats i den somaliska huvudstaden.

De tre terroristerna och likaså Aden Hashi Ayro är i dag alla döda.

– De har USA tagit hand om på sitt sätt, säger hon.

Vad som motsäger denna teori är att, om regimen hade ett intresse att visa omvärlden att man hade kontroll på säkerheten i Mogadishu, så var mordet på Martin Adler kanske en värre händelse än omvärldens eventuella vetskap att det fanns al-Qaidamedlemmar där.

– Mordet kanske inte var så genomtänkt, säger Ann-Christine Kihl.

Flera andra teorier om orsaken till mordet har länge cirkulerat. En är att det var ett försök av de retirerande krigsherrarna att visa omvärlden att den nya regimen i landet inte hade den kontroll över säkerheten som den utgav sig för att ha. Ett mord på en utländsk journalist skulle få stor uppmärksamhet och väcka avsky.

Fel person kan ha mördats

En annan teori är att mordet var en hämnd för de så kallade Mohammed-teckningarna som publicerades i den danska tidningen Jyllands-Posten året innan och som väckte hårdföra muslimers vrede världen över.

Vid mordtillfället var Martin Adler i sällskap med en dansk journalistkollega, och enligt denna teori var det helt enkelt fel person som mördades.

Ytterligare en teori är att Martin Adler mördades som hämnd för att svensk polis året innan gripit en tidigare somalisk polischef medan denne besökte Sverige. Polischefen misstänktes ha varit delaktig i folkmord, men efter häktningsförhandlingen i Göteborg släpptes mannen på fri fot då bevisen, en 14 år gammal videofilm, inte ansågs räcka till åtal.

Ann-Christine Kihl är osäker på om mordet på Martin Adler kommer att lösas.

– Polisutredningen är inte välskött. Men man kan väl åtminstone försöka, ta tag i de vittnen och kontakter som finns. Det är ett coldcase, men är i högsta grad levande, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag