- Ett tydligare exempel på bristande kompetens, ansvar och ledning än vid Lindh-mordet är svårt att se, säger Eric Rönnegård till TT.
Hans kritik går starkt emot den allmänna uppfattningen att mordet utreddes proffsigt och skickligt. En bild som också förre chefen för länskriminalen i Stockholm, Leif Jennekvist, gett i sin bok om mordutredningen.
Eric Rönnegård påstår att mordet på Anna Lindh blev lika misskött de femton första timmarna som mordet på Olof Palme de första tolv timmarna. Han lägger ansvaret för bristerna på polischeferna. Den uteblivna granskningen av mordutredningen utsatte Anna Lindh för en extra kränkning, anser han.
Knivattacken mot Anna Lindh rubricerades först som grov misshandel och bedömdes som ett "överfall på vem som helst".
Polischefer sov
Polischeferna tänkte aldrig på att offret för attacken var landets utrikesminister. Inga förstärkningar kallades in och man utlöste aldrig planen för grövre våldsbrott. Det medförde också att inga poliser fick jobba över. Polischeferna åkte hem på kvällen och sov.
- Polisöverintendenten Leif Jennekvist såg på tv-nyheterna på kvällen en gråtande statsminister och insåg att Anna Lindh inte var lindrigt skadad. Han ringde då hem till länspolismästare Carin Götblad och frågade om de skulle dra på och utöka insatsen. Svaret blev att frågan kunde bero tills ett möte morgonen därpå, säger Eric Rönnegård.
Under natten kämpade Anna Lindh för sitt liv på sjukhuset och tidigt följande morgon avled hon.
Eric Rönnegård anser att överfallet på henne omedelbart skulle ha betraktats som en särskild händelse vilket utlöst planen för grövre våldsbrott. En sådan plan består av ett batteri av åtgärder för att snabbt och effektivt komma i gång med arbetet.
- Det normala är att inte låsa sig för en bestämd uppfattning utan utgå från att det allvarligaste hänt, fortsätter Eric Rönnegård.
Saknar kompetens
Han anser att landets polischefer saknar nödvändig kompetens för att kunna leda arbetet vid de allvarligaste händelser. Mordet på Anna Lindh var en sådan särskild händelse.
Genom att sätta byråkrater på polisens chefsstolar och låta dem leda operativa insatser sker ständiga misstag när det "bränner till", menar Rönnegård.
I sin bok tar han även upp en rad andra uppmärksammade händelser de senaste åren där han anser att polisen inte skött sin uppgift bra.
- Jag har skrivit boken för att väcka debatt och försöka ändra på ett strukturproblem som är känt inom polisen men som också regering efter regering blundar för, säger Eric Rönnegård.
Fakta: Lång poliskarriär
Eric Rönnegård har arbetat som polis i många år. Han började som konstapel vid Katarinapolisen i Stockholm 1963 och slutade sin karriär som polisintendent 2004 när han pensionerades.
Vid sidan av sitt arbete som polis läste han in en juristexamen. Under några år arbetade han hos justitieombudsmannen och i regeringskansliet innan han återvände till polisen. I början av 1980-talet gick han igenom en polischefsutbildning.
Efter mordet på Olof Palme 1986 har han som polischef arbetat mycket med det som på polisspråk kallas "särskilda händelser". Han har varit kommenderingschef, arbetat fram regelverk och utbildat polischefer för särskilda händelser.
Kjell Rynhag