Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mordet på Anna Lindh misskött av polisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eric Rönnegård kritiserar polisens utredning av mordet på Anna Lindh i sin bok "Kris i ledningen för svensk polis".
Foto: PRIVAT

Mordet på Anna Lindh hösten 2003 blev lika misskött av polisen det första dygnet som mordet på förre statsministern Olof Palme. 

Det hävdar förre polisintendenten vid polismyndigheten i Stockholm, Eric Rönnegård. I sin bok Kris i ledningen för svensk polis, som kommer ut på måndagen, avslöjar han allvarliga brister inom den svenska polisen och inte minst hur polisen skötte mordet på förre utrikesministern Anna Lindh.

- Ett tydligare exempel på bristande kompetens, ansvar och ledning än vid Lindh-mordet är svårt att se, säger Eric Rönnegård till TT.

 Hans kritik går starkt emot den allmänna uppfattningen att mordet utreddes proffsigt och skickligt. En bild som också förre chefen för länskriminalen i Stockholm, Leif Jennekvist, gett i sin bok om mordutredningen.

 Eric Rönnegård påstår att mordet på Anna Lindh blev lika misskött de femton första timmarna som mordet på Olof Palme de första tolv timmarna. Han lägger ansvaret för bristerna på polischeferna. Den uteblivna granskningen av mordutredningen utsatte Anna Lindh för en extra kränkning, anser han.

 Knivattacken mot Anna Lindh rubricerades först som grov misshandel och bedömdes som ett "överfall på vem som helst".

Polischefer sov

 Polischeferna tänkte aldrig på att offret för attacken var landets utrikesminister. Inga förstärkningar kallades in och man utlöste aldrig planen för grövre våldsbrott. Det medförde också att inga poliser fick jobba över. Polischeferna åkte hem på kvällen och sov.

 - Polisöverintendenten Leif Jennekvist såg på tv-nyheterna på kvällen en gråtande statsminister och insåg att Anna Lindh inte var lindrigt skadad. Han ringde då hem till länspolismästare Carin Götblad och frågade om de skulle dra på och utöka insatsen. Svaret blev att frågan kunde bero tills ett möte morgonen därpå, säger Eric Rönnegård.

 Under natten kämpade Anna Lindh för sitt liv på sjukhuset och tidigt följande morgon avled hon.

 Eric Rönnegård anser att överfallet på henne omedelbart skulle ha betraktats som en särskild händelse vilket utlöst planen för grövre våldsbrott. En sådan plan består av ett batteri av åtgärder för att snabbt och effektivt komma i gång med arbetet.

 - Det normala är att inte låsa sig för en bestämd uppfattning utan utgå från att det allvarligaste hänt, fortsätter Eric Rönnegård.

Saknar kompetens

 Han anser att landets polischefer saknar nödvändig kompetens för att kunna leda arbetet vid de allvarligaste händelser. Mordet på Anna Lindh var en sådan särskild händelse.

 Genom att sätta byråkrater på polisens chefsstolar och låta dem leda operativa insatser sker ständiga misstag när det "bränner till", menar Rönnegård.

 I sin bok tar han även upp en rad andra uppmärksammade händelser de senaste åren där han anser att polisen inte skött sin uppgift bra.

 - Jag har skrivit boken för att väcka debatt och försöka ändra på ett strukturproblem som är känt inom polisen men som också regering efter regering blundar för, säger Eric Rönnegård.


Fakta: Lång poliskarriär

Eric Rönnegård har arbetat som polis i många år. Han började som konstapel vid Katarinapolisen i Stockholm 1963 och slutade sin karriär som polisintendent 2004 när han pensionerades.

 Vid sidan av sitt arbete som polis läste han in en juristexamen. Under några år arbetade han hos justitieombudsmannen och i regeringskansliet innan han återvände till polisen. I början av 1980-talet gick han igenom en polischefsutbildning.

 Efter mordet på Olof Palme 1986 har han som polischef arbetat mycket med det som på polisspråk kallas "särskilda händelser". Han har varit kommenderingschef, arbetat fram regelverk och utbildat polischefer för särskilda händelser.


Kjell Rynhag

FAKTA

Mordet på Anna Lindh
° Utrikesminister Anna Lindh (s) knivskars på varuhuset NK i Stockholm strax efter klockan 16 den 10 september 2003. Hon avled morgonen därpå av sina skador.
° Den 24 september greps och anhölls 24-årige Mijailo Mijailovic för mordet. I ett förhör den 6 januari året därpå erkände Mijailovic knivattacken mot Anna Lindh och den 12 januari åtalades han vid Stockholms tingsrätt för mord.
° Efter en rättspsykiatrisk undersökning som visade att Mijailovic inte var allvarligt psykiskt störd dömdes han till livstids fängelse för mordet.
° Mijailo Mijailovic överklagade domen till Svea hovrätt som beslutade att begära in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd om den rättspsykiatriska undersökningen. Enligt rådets oeniga yttrande begicks mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och domen ändrades till rättspsykiatrisk vård.
° Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd för målet och gick i december 2004 emot majoriteten i rådet och dömde Mijailovic till livstids fängelse igen.
° I februari 2005 begärde Mijailovic överflyttning till Serbien efter att ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap, men fick avslag av Kriminalvården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.