Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morddömde Adrian Aragy flyttas till högriskfängelse

Flyktrisken bedöms vara hög.
Foto: Polisen
Foto: Google maps

Morddömde Adrian Aragy, 28, har placerats på högriskanstalten Hällby.

Han stickmördade en man sommaren 2019 i Uppsala – och dömdes för att ha filmat den uppmärksammade Facebookvåldtäkten i samma stad 2017.

Kriminalvården bedömer att det är stor risk att Adrian Aragy rymmer eller är våldsam mot personalen.

Det var i slutet av sommaren 2019 som Adrian Aragy högg ihjäl småbarnspappan Matar Dioum på öppen gata i Uppsala.

Han erkände först dådet och sa att han råkade döda ”fel person”. Egentligen ville han ha tag i en person som ”gått runt på stan och talat illa om honom”.

Under rättegången tog han tillbaka erkännandet – men dömdes ändå till 14 års fängelse.

Placeras på högriskanstalt

I ett placeringsbeslut från Kriminalvården den 20 januari står det att Adrian Aragy ska placeras på klass 1-anstalten Hällby. Anledningen är att risken för att han ska försöka fly eller vara våldsam mot personalen är hög.

Kriminalvården bedömer även att det finns en fara att han kan ägna sig åt kriminalitet i fängelset.

”Av riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara hög. Risken för att Adrian Aragy använder sig av hot eller våld bedöms vara hög”, står det i dokumentet.

Filmade Facebookvåldtäkt

Adrian Aragy var även med under den uppmärksammade Facebookvåldtäkten 2017 i Uppsala, då två män våldtog en kvinna i en lägenhet. Förgripandet livesändes av Adrian Aragy – som fälldes för grovt förtal och fick en påföljd på fyra månaders fängelse.

Brottet blev mycket uppmärksammat och överklagades hela vägen till Högsta domstolen, som friade Adrian Aragy från underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

HD resonerade att det fanns en fara för Adrian Aragy att avslöja våldtäkten – eftersom han själv var åtalad för att ha deltagit. Han dömdes dock aldrig för delaktighet i våldtäkten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.