Polisens tekniker på plats vid fritidshuset på Dalarö. Två personer omkom i branden – utreds som dubbelmord. Foto: Johan Nilsson / TT
Polisens tekniker på plats vid fritidshuset på Dalarö. Två personer omkom i branden – utreds som dubbelmord. Foto: Johan Nilsson / TT

Mordbrännaren kan finnas på Öland

Publicerad

De två barn som hittades döda i branden i fritidshuset på Dalarö, söder om Stockholm, brukade då och då vistas i huset med sin pappa.

Under söndagskvällen anhölls en person i sin frånvaro och just nu kontrolleras alla fordon som åker på Ölandsbron.

Samtidigt har piketstyrkor från Malmö kommit till ön för att hjälpa till i sökandet.

– Jag kan bekräfta att de är där. Men själva insatsen drivs av Kalmar och Kronoberg, så det får de svara för, säger Martin Carlsson, länsvakthavande befäl i Skåne.

Enligt uppgifter till Expressen.se befann sig tre barn i det lilla fritidshuset när det började brinna vid halv tre tiden natten mot söndagen.

Ett av barnen lyckades ta sig ut på egen hand, enligt fastighetens ägare.

Ägaren säger att han hyrt ut det lilla huset det senaste halvåret.

– Det är ett hus på min fastighet som jag hyr ut till en pappa och hans barn ibland på helger. Det är inte min familj som är drabbad, säger fastighetsägaren.

Enligt uppgifter till Expressen söks pappan av polisen. Enligt grannar var mannen inte i huset i natt när det började brinna.

Ölandsbron avstängd

Vid 21-tiden på söndagskvällen började polisen kontrollera fordon på Ölandsbron, skriver Barometern.

Exakt vad som förde misstankarna till Öland vill polisen inte säga men en person är anhållen i sin frånvaro.

– Jag kan inte säga något mer om den personen. Just nu håller vi oss till Öland och just nu är bron intressant, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm till Expressen.se.

– Vi kontrollerar fordon till och från Öland, bron är inte avstäng men alla fordon kontrolleras åt båda riktningar, säger han.

Personbilar, bussar och lastbilar kontrolleras. Polisen ska även använda sig av spikmattor.

– Det ingår regelmässigt när vi har trafikkontroll, säger Lars Byström.

Lokala polisstyrkor från Kalmarpolisen utför kontrollerna på bron.

Vill inte bekräfta om barnen dött

Polisen vill ännu i kväll inte bekräfta att de döda är barn.

– Det jag kan berätta är att vi har hittat två personer avlidna. Det är den informationen jag har lämnat, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Piketstyrkor från Malmö har också åkt över till Öland för att hjälpa till.

– Jag kan bekräfta att de är där. Men själva insatsen drivs av Kalmar och Kronoberg, så det får de svara för, säger Martin Carlsson, länsvakthavande befäl i Skåne.

Enligt en uppgift ska barnet som överlevde ha lyckats larma omkringboende.

– Min sambo var hemma så hon sprang ut men hon hann inte göra något, säger husägaren.

– Det är en gigantisk tragedi som har inträffat.

Vad som orsakade branden vet han inte.

– Nu inväntar vi polisutredningen för vi vet inte om det är en olycka eller något annat.

Tidigare medieuppgifter under söndagen har gjort gällande att huset var igenbommat utifrån.

Det dementerar husägaren.

– Det är fel. Den var låst och det var inte värre än att man kunde öppna den med nyckel.

Det förkolnade lilla huset ligger inte särskilt långt från havet vid populära turistorten Dalarö. Huset ligger i ett skogsparti men med flera andra hus i närheten.

Vid 16.30-tiden hade polisens tekniker lämnat platsen, och avspärrningarna kring huset hävts. Expressen såg hur man bland annat tog med sig ett sönderbränt kylskåp och ett elelement, sannolikt för att kunna utesluta om branden orsakats av elfel.

Under söndagseftermiddagen har grannar passerat platsen och många stannar till. Flera som Expressen.se har talat med är förtvivlade över det som har hänt.

En granne berättar att hon vaknade av den våldsamma branden.

– Jag vaknade i natt, då var det full fart här ute med brandbilar, säger grannen.

Tillsammans med en annan granne gick hon ut för att försöka släcka branden.

– Det känns jätteolustigt, säger hon.

Bill Steimert, räddningstjänstens insatschef på plats, uppgav tidigare under söndagen att en av de som befunnit sig i huset hade lyckats ta sig över till grannarna för att larma.

– Man hade gått till huset intill för att larma och sedan hade de gjort ett släckningsförsök och misslyckats innan brandkåren kom till platsen, säger han.

När räddningstjänsten på Södertörn kom fram stod huset redan i ljusan låga.

– Hela huset brann som en fackla, säger Torsten Kjell, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

De två döda barnen hittades när brandmännen gick in i huset.

– Den ena hittade man ganska omedelbart, den andra efter ett tag, säger Torsten Kjell.

Uppgifter om en tredje person i huset

Under söndagen inledde polisen en förundersökning om mord alternativt mordbrand. Offren har identifierats och de anhöriga är underättade, men polisen vill inte kommentera detaljer.

– Det är omständigheter på plats och övrig information som har gjort att vi har inlett en förundersökning på de brottsrubriceringarna, säger talesmannen Lars Byström.

Brandman skadades

I samband med släckningsarbetet skadades också en brandman och förs till sjukhus med ambulans.

– Det hade brunnit igenom golvet så han hade ramlat ner och slagit axeln illa. Strax efteråt upptäcker man att det finns avlidna personer i huset, säger Bill Steimert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag