Mordbrand utreds vid eritreanska föreningar

Branden på i Husby.
Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Tre eritreanska föreningar i Stockholm utsattes under måndagsmorgonen för misstänkta mordbränder.

Ett tiotals boende tvingades lämna sina hem vid två av bränderna som rasade i Stockholmsområdet på måndagsmorgonen.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand i två av fallen, säger Mats Almqvist, inspektör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

I Hagalund i Solna, norr om Stockholm, eldhärjades en låg byggnad nära Hagalunds centrum. Byggnaden innehåller bland annat en restaurang, kemtvätt och frisör. Restaurangen ska ha varit övertänd redan när de första av de 13 brandbilarna och ett 30-tal brandmän anlände. Enligt uppgift till Expressen.se ska branden ha startat i Eritreanska föreningens lokaler i Hagalund.

– Det är någon form av föreningslokal, och där brinner det för fullt. Brandmännen på plats räknar med att släckningsarbetet kommer att behöva pågå fram till lunchtid, säger Mats Almqvist vid Stockholmspolisen.

Tre lokaler utsattes

På morgonen brann även en lokal nära ett bostadshus i Husby i västra Stockholm, enligt räddningstjänsten som skickade dit elva brandbilar och 25 brandmän.

Enligt samstämmiga Eritreanska källor som TT har haft kontakt med rörde sig även branden i Husby, och ytterligare en brand, i Högdalen, om anlagda bränder i Eritreanska föreningens lokaler.

I Solna spontanevakuerade boende i närheten av den övertända byggnaden, där eldsvådan spred kraftig rök. Det var inte känt exakt hur många som tvingats att lämna sina hem eller om någon behövt sjukhusvård.

Tillfälligt uppehåll

I Husby evakuerade räddningstjänsten cirka 25 boende. Röken från den cirka 300 kvadratmeter stora föreningslokalen, som var övertänd när räddningstjänsten kom, är farlig att andas in.

– Evakueringen var prioriterad, säger Roger Sverndal på Storstockholms brandförsvar.

I Hagalund ordnade polisen ett tillfälligt uppehåll för boende som hade spontanevakuerat.

– Vi har gjort det för att de ska kunna gå in och värma sig, säger Dan Grip.

Andra boende fick uppmaningen att hålla sig inomhus på grund av den kraftiga röken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.