Mördarvideon

Publicerad
Uppdaterad
Den misstänkte studentmördaren Cho Sueng-Hui, 23, skickade flera videosekvenser till NBC - mellan de båda dödsskjutningarna i Virginia.
Enligt tv-stationen tittar han rakt in i kameran och säger:
- Jag hade inte behövt göra det här.
Medan polisen i Virginia förhörde fel misstänkt postade Cho Sueng-Hui ett paket till NBC. Sen fortsatte han slakten på studiekamraterna på universitetet Virginia Tech – innan han vände vapnet mot sig själv.
På videon säger Sueng-Hui:
– Jag hade inte behövt göra det här. Jag hade kunna fly, men det är inte för mig. För mina barn, för mina bröder och systrar som ni antastar – jag gjorde det för dem.
Han skrattade på flera av bilderna.
– Ni hade hundra miljarder möjligheter att undvika dagens händelser, men ni bestämde er för att spilla mitt blod. Ni tvingade in mig i ett hörn och gav mig bara en utväg. Valet var ert. Nu har ni blod på era händer som ni aldrig kan tvätta bort.

”Han uttrycker sig hatiskt”

Materialet från den misstänkte massmördaren kom till NBC i New York i går morse, amerikansk tid. Tv-stationen uppger att det innehöll 48 stillbilder och 23 rörliga sekvenser där Cho Sueng-Hui poserar med vapen – och pratar om sitt hat mot rika.
Enligt NBC News vd Steve Capus finns det också vaga referenser till massakern.
– Materialet är svårt att följa. Innehållet är upprörande. Han utrycker sig hatiskt.
Av poststämpeln framgår att paketet skickades mellan den första och den andra dödsskjutningen. Försändelsen stämplades på ett postkontor i Virginia klockan 09.01, en timme och fyrtiofem minuter efter att Cho Sueng-Huis två första offer hade fått sätta livet till.
Materialet överlämnades omedelbart till FBI, som bistår Virginiapolisen i fallet. Sent i natt påbörjades analysen av innehållet.
– Det är kan vara en ny, central pusselbit i utredningen, säger Steve Flaherty vid polisen i Virginia, till AP.
Vapnen på bilderna uppges vara av samma typ som de som användes under massakern där 32 personer miste livet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag