Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarna tog gisslan – döms till sju års fängelse

Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, döms.
Här kommer Haned Mahamed Abdullahi och Isak Dewit in i vakgrummet, beväpnade med stickvapen som syns i närbilden.
Foto: Polisen
De dömda mördarna Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, tog i somras två anställda på Hällbyanstalten som gisslan.
Foto: Polisen
Haned Mahamed Abdullahi.
Foto: Polisen

De dömda mördarna Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, tog i somras två anställda på Hällbyanstalten som gisslan.

Med stickvapen tillverkade av pennor, metallbitar och tandborstar krävde de först sin frisläppning, sedan kebabpizzor till alla intagna. 

De döms nu till sju års fängelse, som de ska avtjäna utöver de långa fängelsestraff de redan avtjänar. 

Klockan 12.15 onsdag den 21 juli trängde sig de två dömda mördarna Haned Mahamed Abdullahi, 24, och Isak Dewit, 30, in i ett vaktrum på Hällbyanstalten. 

Beväpnade med hemmagjorda stickvapen tog de två kriminalvårdare, en man och en kvinna, gisslan.  

Stickvapnen var gjorda av en rakhyvel, en tandborste och en penna som alla slipats eller tillfogats vassa metallbitar.

”Stäng dörren, försök inte annars skär jag dom”, skrek de enligt Kriminalvårdens redogörelse.

I dag döms de till till sju års fängelse, som de ska avtjäna utöver de långa fängelsestraff de redan avtjänar. 

De döms för två fall av människorov, två fall av grovt hot mot tjänsteman och grov utpressning. En av de tilltalade döms även för hot mot tjänsteman vid ett annat tillfälle. Männen ska också betala skadestånd till de två kriminalvårdare som hölls frihetsberövade.

Orsaken till gisslantagandet var enligt de två fångarna hur de behandlades på anstalten. Initialt krävde de att de skulle släppas fria. 

Vi ska ha hit en helikopter och 100 000 SEK samt 200 000 euro. Samt varsin uppsättning med kläder. Vi kommer inte att prata mer utan kommer låta svärdet föra vår talan, om ni vägrar”, står det i ett brev som hittats i Isak Dewits rum.

Tingsrätten har, när de bedömt straffets längd, bland annat tagit hänsyn till att frihetsberövandet pågick ”relativt länge”, att de två kriminalvårdarna stått under hot under hela frihetsberövandet och att ett av syftena med frihetsberövandet har varit att Kriminalvården skulle släppa de tilltalade fria.

Nöjde sig med kebabpizza

Men efterhand började kraven i stället inriktas på pizza. Tjugo kebabpizzor, som skulle räcka till alla intagna, ville mördarna ha. 

Efter nio timmar – när de fått igenom kravet att 20 kebabpizzor – gav de upp. 

Under tiden i fångenskap hotades vakterna, enligt åklagaren, till livet. De tvingades att ligga på golvet i vaktrummet, med bakbundna armar, och hade vid flera tillfällen vapen riktade mot sig, enligt åklagaren.

De båda mördarna – båda med ett våldskapital på grund av sin tidigare brottslighet – ska bland annat ha hotat att skära halsen av vakterna, enligt åtalet. 

Dewit och Abdullahi står åtalade för människorov, för grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman. 

Isak Dewit avtjänade vid tillfället ett 18-årigt fängelsestraff för att, tillsammans med en annan person, ha mördat en småbarnspappa i Göteborg 2016.

Haned Mahamed Abdullahi dömdes 2019 till 18 års fängelse för mord på en man som han var inneboende hos i Skellefteå. Han hade då attackerat mannen med kniv efter en fest.

Hör dömda mördarnas ord i rätten

Krävde pizza: ”Grabbarna var hungriga”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.