Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarens begäran: Vill se bilder på offret

Den tidigare S-politikern och personliga assistenten Jennie Olsson, 42, dömdes för mordet på sin kollega i Trollhättan.
Under 2018 kandiderade Jenny Olsson i valet till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon har bland annat haft uppdrag som ersättare i en kommunal nämnd.
Kvinnofängelset Hinseberg.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Jennie Olsson, 43, är dömd till livstids fängelse för mordet på sin kollega.

Nu avslår kammarrätten hennes överklagan om att få ta del av bilder på sitt offer.

”Ett utlämnande av de nu begärda uppgifterna kränker den frid som bör tillkomma den avlidne och kan med fog uppfattas som sårande för en närstående efterlevande till denna”, skriver rätten.

Den personliga assistenten och tidigare S-politikern Jennie Olsson dömdes till livstids fängelse i maj i fjol. Detta för att ha huggit ihjäl en kollega hemma hos en brukare i Trollhättan som de båda arbetade för.

Motivet var att hon ville komma över brukarens pengar, enligt domen.

I dag sitter 43-åringen inlåst på det ökända kvinnofängelset Hinseberg. Och det är där hon har nekats sin begäran om att få ta del av bilder på offret från förundersökningen.

I ett första läge nekades hon av polisen. Därefter har kammarrätten i Stockholm avslagit en överklagan av beslutet.

Vill ”försöka bevisa sin oskuld”

Jennie Olsson har i sin ansökan uppgett att hon vill ta del av dokumenten med bilderna för att ”försöka bevisa sin oskuld”.

”Hon vill göra allt hon kan för att det ska bli rätt”, står det i avslaget på överklagan.

Kammarrätten går dock på polisens linje och menar att bilderna omfattas av sekretess. De har inte legat till grund för åtal eller domar. Dessutom uppges de kunna kränka friden för den avlidne och uppfattas som sårande för den dödes närstående.

”Men hänsyn till de enskildas intresse av skydd för uppgifterna är det av synnerlig vikt att uppgifterna inte röjs. Det står även klart att de enskilda intressena har företräde framför Jennie Olssons intresse att ta del av uppgifterna i dess helhet”, skriver kammarrätten.

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.