Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarens anhöriga greps för inblandning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Getty Images

Seriemördaren Mohammed Merah, 23, sköts till döds av en av insatsstyrkans prickskyttar under stormningen.

Merahs mamma, bror och flickvän greps under belägringen och sitter fortfarande häktade.

De misstänks för inblandning i Mohammed Merahs blodiga attacker.

Under onsdagsmorgonen, strax efter att polisens första försök att storma Mohammed Merahs lägenhet misslyckats, greps Merahs mamma, storebror och flickvän.

De sitter fortfarande anhållna, misstänkta för inblandning i terrorbrott. Under torsdagskvällen fattade åklagare beslut om att hålla kvar dem, och polisen har fram till söndag på sig att utreda misstankarna innan åklagare måste fatta beslut om att släppa eller häkta dem.

Var ointresserad

Polisen ska nu utreda om Mohammed Merahs mamma, storebror eller flickvän har hjälpt Merah.

– Utredningen kommer nu att fokusera på om det finns en eller flera medbrottslingar som har övertygat Merah om att begå dåden, eller som har bidragit med medel eller materiel, säger åklagaren Francois Molins till tidningen le Figaro.

Brodern, Abdelkader Merah, misstänks ha känt till Mohammed Merahs planer, men ska ha varit ointresserad av dem enligt le Figaros poliskällor.

Andra vittnen uppger att storebror Abdelkader Merah utåt sett ska ha varit betydligt mer intresserad av militant islamism än Mohammed. Vittnen hävdar att Abdelkader kan ha spelat en stor roll i Mohammed Merahs radikalisering.

Litade inte på sin bror

En försvårande omständighet för Abdelkader Merah är att polisen hittade sprängmedel i hans bil under en husrannsakan efter gripandet.

Chefen för franska säkerhetspolisen, Bernard Squarcini, avslöjar för tidningen le Monde att Mohammed Merah försökte rentvå sin bror och sin mamma vid de långa förhandlingarna under belägringen.

– Han sa att han inte litade på sin bror, och att han inte hade avslöjat något om sina planer för honom eller sin mor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.