Toni Alldén har bett att få tv:n flyttad närmare sängen eftersom han påstår att han inte ser texten längre. Men Kriminalvården säger blankt nej. Foto: Suvad MrkonjicToni Alldén har bett att få tv:n flyttad närmare sängen eftersom han påstår att han inte ser texten längre. Men Kriminalvården säger blankt nej. Foto: Suvad Mrkonjic
Toni Alldén har bett att få tv:n flyttad närmare sängen eftersom han påstår att han inte ser texten längre. Men Kriminalvården säger blankt nej. Foto: Suvad Mrkonjic
Efter en lång utredning dömdes Toni Alldén så småningom till livstids fängelse för mordet på Carolin Stenvall, 29. Sedan dess har han suttit inlåst på olika anstalter. Foto: Suvad MrkonjicEfter en lång utredning dömdes Toni Alldén så småningom till livstids fängelse för mordet på Carolin Stenvall, 29. Sedan dess har han suttit inlåst på olika anstalter. Foto: Suvad Mrkonjic
Efter en lång utredning dömdes Toni Alldén så småningom till livstids fängelse för mordet på Carolin Stenvall, 29. Sedan dess har han suttit inlåst på olika anstalter. Foto: Suvad Mrkonjic

Mördaren Toni Alldén i tv-bråk med fängelset

Publicerad

Carolin Stenvalls mördare, livstidsdömde Toni Alldén, 58, har hamnat i ett infekterat tv-bråk med Kriminalvården.

"Jag har lika rätt att se på tv som andra", skriver han i en inlaga.

Som svar kommer det en passning från anstalten där han avtjänar sitt straff: Besök en optiker.

Gåtan om vad som hände Carolin Stenvall, 29, är en av Sveriges mest omskrivna kriminalhistorier.

Den unga kvinnan försvann spårlöst den 12 september 2008 när hon var på väg i bil Jukkasjärvi och en anställningsintervju. Hon hittades först efter sex veckors sökande – död. Hon var skjuten i ryggen och huvudet. Gärningsmannen hade också försökt elda upp kroppen.

Polisens spår ledde så småningom till Gällivarebon Toni Alldén, jägare, trebarnsfar, och tidigare ostraffad, med ett ordnat privatliv.

Efter en lång utredning dömdes han så småningom till livstids fängelse för mordet. Sedan dess har han suttit inlåst på olika anstalter.

Kriminalvården: Köp nya glasögon

Nu har Toni Alldén hamnat i bråk med anstalten han sitter på om den tv han har i cellen. Han har bett att få tv:n flyttad närmare sängen eftersom han påstår att han inte ser texten längre.

Men Kriminalvården säger blankt nej. Orsaken är att man saknar längre antennsladdar.

En försiktighetsåtgärd, menar Kriminalvården:

"Tyvärr kan anstalten inte tillhandahålla en längre antennsladd med anledning av att anstalten har att minimera de artiklar som kan nyttjas till självskadande handlingar. Antennsladdar tillhör den kategorin av artiklar som härmed avses. Anstalten föreslår i stället att "NN" får besöka en optiker med syftet att kontrollera om han behöver glasögon med annan styrka än de han har i dag. Ett alternativ kan vara att "NN" sätter sig närmare tv:n", skriver Kriminalvården i sitt beslutet."

Alldén: "Jag har lika rätt att se på tv"

Men Toni Alldén köper inte Kriminalvårdens resonemang utan har bett en överprövning av Förvaltningsrätten:

"Att säga att man skulle använda antennsladd till något självskadande köper jag inte", skriver han – och tillägger:

"Jag har lika rätt att se på tv som andra."

Förvaltningsrätten anser inte att Kriminalvårdens beslut är av den arten att det går att överklaga.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag