Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren svor trohet till IS ledare före dådet

<p>Polisstyrkor söker efter gärningsmännen efter skjutningarna i San Bernadino.</p>
Foto: Gina Ferazzi
<p>Syed Farook misstänks för morden tillsammans med sin hustru.</p>
<p>Människor evakueras från socialcentret i San Bernadino efter skjutningarna.<br></p>
Foto: Rick Loomis

Masskjutaren Tashfeen Malik ska ha svurit trohet till IS ledare via Facebook, uppger källor för CNN.

Samtidigt sköt hon och hennes man ihjäl 14 offer.

Nu har pakistanska säkerhetstjänsten kontaktat hennes familj – och FBI utreder officiellt händelsen som en terrorhandling, skriver Reuters.

– Det fanns inget som antydde att Malik var extrem alls. Och Farook var en normal kille, i ordets alla meningar, säger advokaten Mohammad Abuershaid enligt CNN.

Terrorkopplingarna efter onsdagens masskjutning i San Bernardino, Kalifornien, blir fler och fler. Bland annat ska Syed Rizwan Farook, en av gärningsmännen, ha varit i kontakt med personer som FBI undersökt för kopplingar till internationell terrorism.

Enligt uppgift till CNN ska han ha varit radikaliserad och en källa till CBS News har uppgett att de två mördarna, som också var ett par, ska ha kollat på IS-propaganda.

Nu uppger tre källor nära utredningen för amerikanska CNN att Tashfeen Malik, den andra av de två mördarna, ska ha svurit trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Enligt CNN:s källor ska hon ha gjort det samtidigt som masskjutningen pågick.

Enligt en källa ska Tashfeen Malik ha gjort det via ett anonymt Facebook-konto. Hur utredarna fått kännedom om Facebook-meddelandet är oklart.

En myndighetsperson säger vidare att attacken kan ha varit inspirerarad av IS, men det ska inte finnas några uppgifter om att den koordinerades eller beställdes av terrorsekten.

– Det ser mer och mer ut som självradikalisering, säger källan.

På fredagskvällen kommer FBI dessutom med beskedet att attacken officiellt utreds som en terrorhandling. Det säger FBI-talesmannen David Bowdich.

Hittade tolv rörbomber

Nyhetsbyrån Reuters uppger att den pakistanska säkerhetstjänsten har kontaktat Tashfeen Maliks familj som en del av skjutningsutredningen.

Mördarparet, som har en sex månader gammal dotter, ska ha träffats online och blivit ett par i våras då Syed Rizwan Farook var på resa i Saudiarabien.

– De verkade vilja "leva den amerikanska drömmen", har hans tidigare arbetskamrat Patrick Baccari sagt.

En annan arbetskramrat, Griselda Reisinger, har berättat om sin bild av Syed Rizwan Farook för Los Angeles Times:

– Han framstod aldrig som en fanatiker.

Och den bilden är det flera som håller med i. Trots att flera spår, däribland IS-propaganda och tolv rörbomber som hittats i parets hem, pekar på terrorism menar polis och utredare. Samtidigt ska bomberna inte vara byggda på samma sätt som terrorbomber brukar byggas, menar utredarna enligt CNN. Syed Rizwan Farook ska dessutom regelbundet ha besökt en skjutbana.

"Det går inte ihop"

Innan man kunnat bedöma om det gäller terror jobbar man bland annat utifrån att det kan handla om ett bråk på jobbet – eller en kombination.

David S. Chelsey, Syed Rizwan Farooks familjs advokat, säger till CNN att händelserna inte "går ihop". Han menar att det inte är logiskt att paret ska ha genomfört attacken på, vad han kallar, ett "Bonnie and Clyde"-sätt.

– Det är bara löjligt. Det går inte ihop, säger han.

Bland annat menar David S. Chelsey att Tashfeen Malik rent fysiskt inte borde kunna hantera den typ av vapen som användes vid masskjutningen. Mohammad Abuershaid, också han familjeadvokat i fallet, säger:

– Det fanns inget som antydde att Malik var extrem alls. Och Farook var en normal kille, i ordets alla meningar.

14 offer mördades i attacken. De båda misstänkta sköts till döds av polis efter flera timmars jakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.