Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren Ivar Alander döms i hovrätten

Ivar Alander köpte en Festis på Coop efter mordet. Foto: POLISEN
Mordvapnet, ett jaktgevär. Foto: POLISEN
Blodspår på brottsplatsen. Foto: POLISEN

Gömd bakom en snöhög sköt Ivar Alander 46-åringen i huvudet med ett jaktgevär.

Sedan lastade han in mannen i hans BMW och körde hem till offret, där han förde över 200 000 kronor till sig själv.

Nu fastställer hovrätten hans straff: tolv och ett halvt års fängelse.

På förmiddagen kom en äldre man till polisstationen Piteå. Han vill anmäla sin 46-årige son som försvunnen. Sonen skulle ha börjat jobba klockan sju den morgonen men hade inte dykt upp på jobbet. Det var inte likt sonen, som var en plikttrogen man.

Han hade ätit middag hos sina föräldrar kvällen innan och då var allt som vanligt. Men nu var han spårlöst försvunnen, och hans bankdosa var också borta. 

Kvällen innan hade det gjorts en överföring på 200 000 kronor från hans konto. Överföringen var märkt "bidrag" och det mottagande kontot tillhörde en 20-årig man vid namn Ivar Alander, som var bekant med den försvunne 46-åringen.

Erkände efter två dagar

Ivar Alander togs in på förhör. Klockan 15.41 delgavs han misstanke om människorov. Han nekade.

Klockan 16.17 hittade polisen 46-åringen död. Han låg i bakluckan på sin egen BMW, som stod på en parkeringsplats i centrala Piteå. Alander anhölls misstänkt för mord.

Efter två dagar erkände Ivar Alander att han dödade 46-åringen. Han hade stått i bakhåll med sin pappas Remingtongevär bakom en snöhög på sin egen gårdsplan och skjutit 46-åringen i huvudet när mannen kom dit. Polisen hittade blodspår i snön som bekräftade att det var brottplatsen. 

121619459 Foto: POLISEN

Köpte Festis på Coop

Efter mordet åkte han hem till offret, tog hans bankdosa och förde över pengarna. Efteråt kände han sig törstig och åkte till Coop där han köpte en Festis, varpå han besökte en kompis, som inte märkte något särskilt med Ivar Alander under besöket. 

Sedan åkte han hem och spelade på internet hela natten utan att sova. Dagen därpå körde han bilen till parkeringen där den senare hittades. 

Ivar Alander har berättat att han var spelberoende och hade ekonomiska bekymmer vid tiden för mordet. I polisförhör sade han att offret tidigare skulle ha hotat honom, men under huvudförhandlingen uppgav han att det var "bara ljug".

Hovrätten fastställer straffet

Tingsrätten dömde Ivar Alander till tolv och ett halvt års fängelse. Enligt rätten fanns inga förmildrande omständigheter kring själva brottet. Men eftersom Alander är så ung fick han ändå ett något lindrigare straff än han annars skulle ha fått.

Hovrätten, som delar tingsrättens bedömning att Alander handlat målmedvetet och metodiskt, fastställer straffet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!