Bara två timmar före skolmassakern var Matti Saari inloggad på sin profilsida på Youtube.
Bara två timmar före skolmassakern var Matti Saari inloggad på sin profilsida på Youtube.

Mördaren i Kauhajoki ingick i nätverk med gemensamma intressen: skolskjutningar och massmord

Publicerad
Uppdaterad
Bara två timmar före skolmassakern var Matti Saari inloggad på sin profilsida på Youtube.
Han ingick i ett nätverk av vänner med gemensamma intressen: skolskjutningar och massmord.
I flera inlägg och egna filmer hyllas kända massmördare från tidigare skolmassakrer.
Seriemördare, brutalt våld och skolskjutningar. Kring det kretsar samtalen mellan vännerna på internet. En kvinnlig vän i Finland har producerat en egen film där hon hyllar Colombine-mördaren Dylan Klebold. Bilder från både hans barndom och från dådet är tonsatta med Guns n´Roses. Filmen avslutas med orden ”Jag hoppas att du är på ett bättre ställe”.

Intressen: Seriemördare och skolmassakrer

En annan av Matt Saaris vänner skriver i sin presentation om sina intressen: seriemördare, massmördare och skolmassakrer. Hon hyllar även de kända amerikanska massmördarna Ted Bundy och Charles Manson. Bland annat citerar hon Ted Bundy: Vi seriemördare är era söner, era män, vi är överallt. Och fler av era barn kommer att dö i morgon”.

”Are you shooting your school?”

Bara minuter efter dagens dåd i Kaukajoki var en manlig vän till Matti Saari och kvinnorna inloggad på Youtube. Han skriver till en av kvinnorna: ”Are you shooting your school?”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag