Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördaren: Hellre Somalia än att utvisas till Sverige

I fjol dömdes Mohamed Ali, 23, till livstids fängelse i Danmark och utvisning för ett uppmärksammat dubbelmord i Köpenhamn.
Mohamed Ali, 23, pekas ut som en av fyra ledare för Dödspatrullen.
Mohamed Ali, 23, pekas ut som en av fyra ledare för Dödspatrullen.
Foto: Polisen

Han pekas ut som en av fyra ledare i det ökända gänget Dödspatrullen.

I fjol dömdes Mohamed Ali, 23, till livstids fängelse i Danmark och utvisning för ett uppmärksammat dubbelmord i Köpenhamn.

Då hånskrattade han åt domen – nu vill han slippa utvisas till Sverige på grund av ”en hotbild mot honom”.

Han har också sagt upp sitt medborgarskap i Sverige för att slippa och säger sig hellre vilja skickas till Somalia.

Den 23-årige utpekade gängledaren Mohamed Ali, även känd som ”Makelele”, har varit föremål för sociala instanser sedan de tidiga tonåren. De senaste åren har han förknippats med det ökända gänget Dödspatrullen i Stockholmsförorten Rinkeby. Han har pekats ut som en av gängets fyra ledare.

Ett halvår efter att Mohamed Ali släppts från Kumla, där han avtjänat straff för grovt vapenbrott, greps han för ett uppmärksammat dubbelmord i Danmarks huvudstad Köpenhamn där Dödspatrullen lyckats lura rivalerna ur gänget Shottaz i en fälla.

Den 28 augusti i fjol dömdes han så för dubbelmordet i Danmark. Påföljden: Livstids fängelse. När domen meddelades hånskrattade han i rättsalen, innan han växlade några ord med sina underhuggare och fräste ”hora” ut i tomma intet.

Tvångsflyttas till Sverige

Domen fastställdes den 9 juli i år, Där dömdes han också till utvisningen från Danmark.

Nu kommer Mohamed Ali tvångsflyttas till Sverige. Han har själv yrkat på att få stanna i landet, alternativt utvisas till Somalia.

”Mohamed Abdigahni Ali yrkar i första hand att han ska få stanna i Danmark och i andra hand att han ska överföras till Somalia vid utvisning från Danmark”, står i en ny dom från förvaltningsrätten.

Anledningen, uppger han, är att ”det är förenat med en överhängande fara” och att det finns ”en hotbild mot honom i Sverige”.

Av samma anledning har han också ansökt om att avsäga sig sitt svenska medborgarskap. Mohamed Ali anför också att han under tidigare fängelsevistelser placerats i isoleringen på grund av faran för hans liv.

Brev som han skickade under sin tid på Fenix vittnar dock om en annan tillvaro.

”Min fkng bror walla mår bra softar tränar här i bunkern det är hosh walla men lallish det är en kort volta kommer komma ut tio ggr starkare”, skrev han då.

UR ARKIVET. Dödspatrullens ledare Mohamed Ali och hans kumpaner Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail döms till livstids fängelse för mord. Inslag från sommaren 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.