På torsdag 5 mars skulle Engla ha fyllt 22 år. Istället för att tända ljus på födelsedagstårtan tänder Englas mamma ljus på sin dotters grav.
Anders Eklund har snart avtjänat tolv år av det livstidsstraff han dömdes till 2008 efter att han våldtog och mördade tioåriga Engla i Stjärnsund och sommaren 2000 våldtog och mördade Pernilla Hellgren, i Falun.
Han sitter i dag på Tidaholmsanstalten. Allt eftersom tiden går ökar den livstidsdömde mördarens kontakter med världen utanför murarna. För ett par dagar sedan ringde kriminalvården till Carina Höglund för att informera henne om att Eklund nu beviljats normalpermission. Höglund reagerade starkt på informationen:
– Jag visste ingenting. Det var helt nytt för mig att han skulle få normalpermission. Det är tolv år sen Engla försvann, och han har bara haft lufthålspermissioner fram till nu.
Fick inte veta
Ingen har meddelat förändringen till de anhöriga.
– Det retar mig enormt mycket att samhället inte har någon framförhållning i att informera brottsoffer. Om man visste vad det betydde att leva som anhörig till en mördad, man får inte veta någonting. Andra anhöriga upplever samma sak. Men det här är ju viktig samhällsinformation, säger Carina Höglund.
– Det är ett sånt hån mot Engla att han ska få normalpermission, och att det ska ske veckan hon skulle ha fyllt år.
Englas mamma är en stark röst för brottsoffers och anhörigas rättigheter, och poddar och skriver om brottsofferperspektivet. I ett Facebookinlägg skriver hon:
”Det är jobbigt nog att det finns en människa som valt att Engla inte ska få leva och det fruktansvärda han utsatt henne för och det han utsatt oss anhöriga och Englas vänner för med smärta, sorg och saknad. Nu ska vi hantera att mördaren ska börja sina normalpermissioner. Varför ska jag och andra ens behöva fundera på sånt? Jo för att vi inte har garanterade livstidsstraff i Sverige. Det känns som om kriminalvården och samhället pissar på oss och fullständigt struntar i Engla och våra behov”.
Ansökan gjordes i slutet på januari, men har ännu inte officiellt beviljats. Eklund har uppgett att han kommer att fika och äta mat under tiden utanför murarna. Han planerar att göra ett studiebesök, för att åka till ett mejeri och provsmaka ost.
– Det har kommit in en ansökan, men vi tar inte beslut förrän nära inpå. Vi har öppnat ett fönster under vecka 10, bekräftar Mikael Wallin, kriminalvårdschef för Tidaholmsanstalten.
Särskilda villkor
Ansökan prövas av klienthandläggare, och bedöms av säkerhetsgruppen. Skäl att neka kan vara vägrat urinprov eller annan misskötsel, eller externa faktorer som oroligheter på utsidan. En del klienter har särskilda villkor för permission, som Kriminalvården beslutar om. Anders Eklund tillhör den kategorin.
Det kan vara att personen är betecknad som särskilt farlig och därför inte ska ut. Det kan också handla om hur omfattande brottslighet man är dömd för och hur nära permissionen är till när man är dömd. Det ska gå en viss tid emellan, säger Wallin.
Enligt det nya beslutet kan Eklund förutom fyra normalpermissioner även ansöka om särskild permission och extra permission. Han får inte ha permission utan övervakning.
Risken för återfall i brottslighet bedöms vara fortsatt hög. Hans kriminella historia ses som en tung riskfaktor, tillsammans med ett problematiskt psykologiskt fungerande, bristande insikt och sexuell avvikelse.
Kriminalvården konstaterar dock att han visat god skötsamhet i anstalten och under övervakande permissioner. Därför bedömer myndigheten att det inte finns någon ”påtaglig risk” för att Eklund kommer att begå brott eller rymma. Villkoren ändras därför.
KRIS: ”Måste ges en möjlighet”
Fängelselagen stipulerar att en intagen får, för att underlätta återanpassning i samhället, beviljas tillstånd att vistas utanför anstalt under en kort period om minst en fjärdedel av strafftiden har avtjänats, och det inte finns en påtaglig risk att den intagne kommer att begå brott.
Germay Woldu är ordförande för KRIS Sverige, Kriminellas Revansch i Samhället:
– Jag förstår att det är obehagligt för de anhöriga som tänker ”varför ska den här människan ut?” Men vi har ett rättssystem som dömer till fängelse, ett annat system som förvarar och rehabiliterar, människan måste ges en möjlighet. Det här är ett sätt att börja återanpassa sig, säger han.
Vi måste fråga oss vilka slags människor vill vi ha ut. Antingen går vi mot ett samhälle där vi säger ”lås in dem och släng bort nyckeln”, eller så ska vi ha en medmänsklig aspekt där vi säger ”ok, de är inlåsta för sitt avskyvärda brott men vi har hopp om att de kommer att rehabiliteras”.
Eklund måste även fortsatt vara på klass 1-anstalt, den högsta säkerhetsklassen. Förra året ansökte han för första gången om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Han fick avslag men kan söka om i år igen. Om livstidsstraffet omvandlas till tidsbestämt kan Anders Eklund som tidigast släppas våren 2026.