Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördare ger ut bok
om Fadimes pappa

Taximördaren Alexej Kondratiev ger ut den verklighetsbaserade romanen "Rami" om Fadimes mördare. "Jag vill förmänskliga Fadimes pappa", säger han till Dagbladet.Foto: Michael Berggren
I bokens förord skriver den livstidsdömda Rami Sahindal: "Jag är en god och hygglig man. Jag är ingen ond inkarnation eller ett hjärtlöst odjur. Men ja, jag mördade min dotter."
Rami Sahindal mördade den 21 januari 2002 sin dotter Fadime i Uppsala för att hon "vanhedrat" sin familj. Mordet blev mycket uppmärksammat. Han dömdes till livstids fängelse.Foto: Malmöbild / Scanpix"

De båda livstidsdömda mördarna träffades i fängelset.

Nu har taximördaren Alexej Kondratiev skrivit en bok om Rami Sahindal som sköt ihjäl sin egen dotter Fadime, rapporterar Dagbladet i Sundsvall.

- Jag vill förmänskliga Fadimes pappa, säger författaren till tidningen.

Bakgrund

■■ Alexej Kondratiev rånmördade tillsammans med en medbrottsling taxichauffören Jarmo Pistool i en skog utanför Sundsvall den 11 maj 2002. Bytet blev några hundra kronor. Båda dömdes till livstids fängelse.

■■ Rami Sahindal mördade den 21 januari 2002 sin dotter Fadime i Uppsala för att hon "vanhedrat" sin familj. Mordet blev mycket uppmärksammat. Han dömdes till livstids fängelse.

■■ Fadime Sahindal blev en symbol för unga kvinnor som "hedersmördas" av familjemedlemmar. Tiotusentals människor, bland dem ministrar och andra samhällstoppar, kom till hennes begravning i Uppsala domkyrka.

■■ Mesut Sahindal, Fadimes bror, sköts ihjäl av polisen i Uppsala den 8 april i år. Han var dömd för en rad vålds- och andra brott, bland annat för att ha misshandlat Fadime och senare för att ha skottskadat sin sambo.

År 2002 begicks två av de mest uppmärksammade och brutala morden i Sverige under senare år.

I januari 2002 mördade Rami Sahindal sin dotter Fadime i Uppsala, ett så kallat hedersmord som skakade opinionen. I maj samma år rånmördades taxichauffören Jarmo Pistool i Sundsvall av två ryssar på genomresa.

"Jag mördade min dotter"

Alexej Kondratiev, en av taximördarna, ger nu ut den verklighetsbaserade romanen "Rami" om Fadimes pappa, skriver tidningen Dagbladet i Sundsvall. Boken är enligt författaren inte ett försvarstal för mördaren utan är avsedd som en förklaring till vad som hände.

– Jag är en god och hygglig man. Jag är ingen ond inkarnation eller ett hjärtlöst odjur. Men ja, jag mördade min dotter, säger Rami Sahindal i bokens förord, enligt Dagbladet.

"Det är en stark berättelse"

De båda livstidsdömda mördarna träffades på en rastgård på Kumlaanstalten 2005. Där väcktes idén om en bok.

Kondratiev, som i fängelset har översatt och publicerat dikter, har skrivit boken under pseudonymen "Leo Aletti", skriver Dagbladet. Boken är tillägnad Fadimes bror Mesut Sahindal, som hade en lång kriminell bana bakom sig när han blev ihjälskjuten av polisen i Uppsala tidigare i år.

Ägaren till ett litet poesiförlag i Kramfors ger ut boken om Fadimes pappa i september.

- Det var inte ett enkelt beslut att ta och det är viktigt att poängtera att det här inte är en självbiografi utan en verklighetsbaserad roman där vissa namn och fakta har ändrats. Det är en stark berättelse, säger förläggaren Hasan Al-Yasari till Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.