Polisen undersökte två British Airways-flygplan i utredningen av Aleksandr Litvinenkos död. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIXPolisen undersökte två British Airways-flygplan i utredningen av Aleksandr Litvinenkos död. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Polisen undersökte två British Airways-flygplan i utredningen av Aleksandr Litvinenkos död. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
I söndags förgiftades den ryske före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter med nervgas i den engelska staden Salisbury. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅNI söndags förgiftades den ryske före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter med nervgas i den engelska staden Salisbury. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
I söndags förgiftades den ryske före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter med nervgas i den engelska staden Salisbury. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Mördade spionens änka: ”Vi känner oss otrygga”

Publicerad

Änkan till den mördade ex-spionen Aleksandr Litvinenko säger att ryssar i Storbritannien känner sig "väldigt otrygga" efter att ännu en rysk avhoppare förgiftats,  rapporterar BBC.

– Om avhoppade ryssar utomlands har en anledning att vara rädda? Ja, säger rysslandsexperten Malcolm Dixelius.

I söndags förgiftades den ryske före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter med nervgas i den engelska staden Salisbury.

Sergei Skripal är före detta rysk underrättelseofficer, och har tidigare suttit fängslad i sitt hemland för att ha röjt ryska agenters identiteter till Storbritannien.

Nu riktas misstankar för dådet mot Ryssland, som enligt en brittisk utredning låg bakom mordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko i London 2006.

"Väldigt otrygga"

Till brittiska BBC säger nu Marina Litvinenko, den mördade spionens änka, att ryssar i Storbritannien känner sig "väldigt otrygga" efter den senaste veckans händelser.

Enligt rysslandsexperten och före detta Moskvakorrespondenten Malcolm Dixelius har Marina Litvinenko fog för sin oro:

– Om avhoppade ryssar utomlands har en anledning att vara rädda? Ja, säger han.

– Man måste komma ihåg att den ryska säkerhetstjänsten traditionellt har varit väldigt framgångsrik med att infiltrera både brittiska och amerikanska underrättelsetjänster, säger Malcolm Dixelius.

Rysslandsexperten och före detta Moskvakorrespondenten Malcolm Dixelius.Foto: SVEN LINDWALL

Underförstådda budskap

Enligt Dixelius går det inte att utesluta rysk inblandning i förgiftningen av Sergei Skripal, även om det inte handlar om ett konkret beställningsjobb. 

– Det kan röra sig om underförstådda budskap högt uppifrån, som rinner ner genom systemet. Sen får någon för sig att omsätta det i handling, och att "det här kommer vi inte att bli bestraffade för", säger Malcolm Dixelius.

– Det man ofta säger om Putin i de här sammanhangen är att han har skapat en miljö där det här är möjligt och ibland till och med önskvärt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag