Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade spionens änka: ”Vi känner oss otrygga”

Polisen undersökte två British Airways-flygplan i utredningen av Aleksandr Litvinenkos död. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
I söndags förgiftades den ryske före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter med nervgas i den engelska staden Salisbury. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Änkan till den mördade ex-spionen Aleksandr Litvinenko säger att ryssar i Storbritannien känner sig "väldigt otrygga" efter att ännu en rysk avhoppare förgiftats,  rapporterar BBC.

– Om avhoppade ryssar utomlands har en anledning att vara rädda? Ja, säger rysslandsexperten Malcolm Dixelius.

I söndags förgiftades den ryske före detta spionen Sergei Skripal och hans dotter med nervgas i den engelska staden Salisbury.

Sergei Skripal är före detta rysk underrättelseofficer, och har tidigare suttit fängslad i sitt hemland för att ha röjt ryska agenters identiteter till Storbritannien.

Nu riktas misstankar för dådet mot Ryssland, som enligt en brittisk utredning låg bakom mordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko i London 2006.

"Väldigt otrygga"

Till brittiska BBC säger nu Marina Litvinenko, den mördade spionens änka, att ryssar i Storbritannien känner sig "väldigt otrygga" efter den senaste veckans händelser.

Enligt rysslandsexperten och före detta Moskvakorrespondenten Malcolm Dixelius har Marina Litvinenko fog för sin oro:

– Om avhoppade ryssar utomlands har en anledning att vara rädda? Ja, säger han.

– Man måste komma ihåg att den ryska säkerhetstjänsten traditionellt har varit väldigt framgångsrik med att infiltrera både brittiska och amerikanska underrättelsetjänster, säger Malcolm Dixelius.

Rysslandsexperten och före detta Moskvakorrespondenten Malcolm Dixelius. Foto: SVEN LINDWALL

Underförstådda budskap

Enligt Dixelius går det inte att utesluta rysk inblandning i förgiftningen av Sergei Skripal, även om det inte handlar om ett konkret beställningsjobb. 

– Det kan röra sig om underförstådda budskap högt uppifrån, som rinner ner genom systemet. Sen får någon för sig att omsätta det i handling, och att "det här kommer vi inte att bli bestraffade för", säger Malcolm Dixelius.

– Det man ofta säger om Putin i de här sammanhangen är att han har skapat en miljö där det här är möjligt och ibland till och med önskvärt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!