Mördade rival - döms till 16 års fängelse

Jonna Henningsson styckmördade sin 22-åriga kärleksrival.

Nu döms hon till 16 års fängelse för styckmordet i Askersund.

Hon döms för mord och brott mot griftefriden.

Örebro tingsrätt meddelade i dag domen i det uppmärksammade mordfallet i Askersund från i juni. 25-åriga Jonna Henningsson döms för mord och brott mot griftefriden till 16 års fängelse.

Henningsson ska även betala 284 000 kronor i skadestånd till mordoffrets anhöriga.

Expressen har tidigare kunnat berätta hur 25-åringen var svartsjuk på det 22-åriga offret. Båda kvinnorna hade haft en relation med samma man.

Åklagare Lars Duberg har under rättegången tagit upp en stor mängd bevis. Jonna Henningsson har i förhör uppgett att hon tog med sig injektionssprutor med sömnhormoner i kombination med vodka, hammare och förskärare till lägenheten i Askersund där 22-åringen befann sig.

Styckade kroppen i badrummet

Jonna Henningsson har även gjort flera sökningar på nätet om "lite tips inför ett mord" och "vad är bästa sättet att döda någon".

Den 18 juni begav hon sig till lägenheten, som även är hem åt den man som kvinnorna hade en relation med.

Jonna Henningsson väntade ut sitt offer i trapphuset. När 22-åringen kom ut, gick Henningsson till angrepp med en hammare.

Henningsson släpade sedan in offret i lägenheten och försökte injicera sömnmedel i 22-åringens kropp. Hon högg även offret flera gånger i ansiktet och i halsen. Hon hämtade sedan en jaktkniv som hon högg 22-åringen med.

Högg 17 gånger

Henningsson styckade sedan 22-åringen i badrummet med en såg och en kniv och tog med sig kroppsdelarna.

Sedan åkte den misstänkta mördaren till jobbet. När arbetsdagen var över grävde hon ner likdelarna i ett ensligt skogsområde utanför Kumla.

Den rättsmedicinska undersökningen visar att hon huggit 17 gånger med kniv och sex skador av hammarslag på 22-åringens kropp.

Rättsläkaren uppger att flera av huggen och ett av slagen med hammaren varit direkt livshotande.

Tingsrätten delar åklagarens beskrivning av händelseförloppet och anser att Henningsson mördat 22-åringen med uppsåt.

Däremot skriver tingsrätten att åklagaren inte lyckats bevisa att Henningsson hade för avsikt att mörda 22-åringen på morgonen när hon åkte till lägenheten där offret befann sig.

"Ska inte dömas som mord"

Jonna Henningsson har erkänt att hon dödade 22-åringen, men förnekar att det skulle röra sig om mord. Hon har i förhör uppgett att hon bara ville skada och skrämma 22-åringen.

I ett sms till Expressen.se skriver Johan Eriksson, kvinnans advokat:

"Hon medger att hon är den som dödat offret på det sätt som åklagaren påstår men hon hade inte uppsåt att döda offret, därför bestrider hon ansvar för mord. Hon medger att hon styckat offret och erkänner därför brott mot griftefriden."

Johan Eriksson skriver att brottet borde rubriceras som dråp.

"För det fall att tingsrätten skulle anse att hon, mot sitt nekande, skall dömas för uppsåtligt dödande anser hon att det skall bedömas som dråp.", skriver han.


Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.