Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade Idas familjs öppna brev om stödet

Kristoffer Andersson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden. Foto: Olle Sporrong
Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015. Foto: Polisen
Havet av blommmor efter mordet på Ida. Foto: Max Sohl Stjernberg

När beskedet att mördade Ida Johanssons familj skulle tvingas betala mördarens rättegångskostnader kom, startades en insamling för att stötta dem.

129 000 kronor drogs in – nu tackar familjen för stödet i ett öppet brev.

"För den gesten är vi djupt rörda och tacksamma", skriver de bland annat.

Familjens brev: "Till alla omtänksamma människor!"

Ett stort tack till Zandra och Peter som tagit initiativ till och genomfört insamlingen med anledning av att vi förlorade skadeståndsmålet mot den som är ansvarig för att vår dotter, Ida, rycktes ifrån oss. Ett stort tack till alla som bidragit i insamlingen. Initiativet kom som en stor överraskning för oss, det var något som vi aldrig hade kunnat tänka oss och än mindre räknat med.

Vi ser ert engagemang som en stor värmande och tröstande kram från alla er till oss. För den gesten är vi djupt rörda och tacksamma.

Nu när vi har fått en stor summa pengar har vi frågat oss själva på vilket sätt dessa medel gör störst nytta. Vi har diskuterat frågan hemma och kommit fram till att vi vill att den värme vi fått ta del av på något sätt ska återgäldas. Det faller sig naturligt för oss att lyfta fram det engagemang och de goda krafter som vuxit fram efter vår största personliga förlust och tragedi. Om vi kunde uppmärksamma dessa godhjärtade krafterna skulle det kännas bra för oss.

Upplands-Väsby kommun gav nyligen ett stipendium till dokumentärfilmaren Johanna Aust för hennes film om just dessa goda krafter, här i Upplands-Väsby och i Sverige. Vårt beslut är därför att skänka hela den insamlade summan till dokumentärfilmsprojketet. Vi hoppas att på så sätt uppmuntra och uppmärksamma just de goda initiativ som insamlingen är en del av.

Vi önskar nu gå vidare med vårt personliga sorgearbete och känner att vi behöver tid för oss själva och med varandra i familjen. Vi hoppas att alla förstår att vi inte klarar av att delta i sociala medier eller i massmedia. Nu kämpar vi vidare med att komma igenom sorgen och minnas Ida som hon var.

Ida fanns en stund på jorden. Hur underbart var inte det …

Än en gång önskar vi tacka alla som deltagit från djupet av våra hjärtan.

Kärleksfulla hälsningar

Idas föräldrar”

I början av månaden kunde Expressen berätta att mördade Ida Johanssons, 21, familj tvingas betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader, efter ett avslag i hovrätten. Kostnaden låg på 8 300 kronor.

– Vi upplever det som väldigt kränkande. Det är som att vi går miste om en del av upprättelsen, sa Idas pappa Östen Johansson då.

Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015, då hon tränade i ett joggingspår i Upplands Väsby. Den då 19-årige Kristoffer Andersson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden.

Drog in 129 000 kronor

Men: Tingsrätten avslog skadeståndskravet från Ida Johanssons föräldrar, för att de redan fått schablonbeloppet på 50 000 kronor var via försäkringsbolaget. Familjen överklagade, men hovrätten avslog. Det innebar att familjen tvingades betala 8 300 kronor för Kristoffer Anderssons rättegångskostnader.

Två Upplands Väsbybor fanns bland de som reagerade starkt på beskedet. De startade en insamling för familjen, och när den stängde på söndagen hade de fått in hela 129 000 kronor.

Som tack för hjälpen och stödet, har Ida Johanssons familj skrivit ett öppet brev.

 

Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015. Foto: Polisen

Ger pengarna till dokumentärfilmare

"Ett stort tack till alla som bidragit i insamlingen. Initiativet kom som en stor överraskning för oss, det var något som vi aldrig hade kunnat tänka oss och än mindre räknat med”, skriver de bland annat i brevet.

"Vi ser ert engagemang som en stor värmande och tröstande kram från alla er till oss. För den gesten är vi djupt rörda och tacksamma.”

Vidare berättar familjen i brevet att de tänker skänka pengarna till en dokumentärfilmare, som jobbar med en film om mordet.

Familjen: Ida fanns en stund på jorden

"Vi önskar nu gå vidare med vårt personliga sorgearbete och känner att vi behöver tid för oss själva och med varandra i familjen”, skriver familjen och fortsätter:

"Nu kämpar vi vidare med att komma igenom sorgen och minnas Ida som hon var. Ida fanns en stund på jorden. Hur underbart var inte det … Än en gång önskar vi tacka alla som deltagit från djupet av våra hjärtan."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!