Kristoffer Andersson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden. Foto: Olle SporrongKristoffer Andersson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden. Foto: Olle Sporrong
Kristoffer Andersson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden. Foto: Olle Sporrong
Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015. Foto: PolisenIda Johansson mördades den 5 augusti 2015. Foto: Polisen
Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015. Foto: Polisen
Havet av blommmor efter mordet på Ida. Foto: Max Sohl StjernbergHavet av blommmor efter mordet på Ida. Foto: Max Sohl Stjernberg
Havet av blommmor efter mordet på Ida. Foto: Max Sohl Stjernberg

Mördade Idas familjs öppna brev om stödet

Publicerad

När beskedet att mördade Ida Johanssons familj skulle tvingas betala mördarens rättegångskostnader kom, startades en insamling för att stötta dem.

129 000 kronor drogs in – nu tackar familjen för stödet i ett öppet brev.

"För den gesten är vi djupt rörda och tacksamma", skriver de bland annat.

I början av månaden kunde Expressen berätta att mördade Ida Johanssons, 21, familj tvingas betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader, efter ett avslag i hovrätten. Kostnaden låg på 8 300 kronor.

– Vi upplever det som väldigt kränkande. Det är som att vi går miste om en del av upprättelsen, sa Idas pappa Östen Johansson då.

Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015, då hon tränade i ett joggingspår i Upplands Väsby. Den då 19-årige Kristoffer Andersson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden.

Drog in 129 000 kronor

Men: Tingsrätten avslog skadeståndskravet från Ida Johanssons föräldrar, för att de redan fått schablonbeloppet på 50 000 kronor var via försäkringsbolaget. Familjen överklagade, men hovrätten avslog. Det innebar att familjen tvingades betala 8 300 kronor för Kristoffer Anderssons rättegångskostnader.

Två Upplands Väsbybor fanns bland de som reagerade starkt på beskedet. De startade en insamling för familjen, och när den stängde på söndagen hade de fått in hela 129 000 kronor.

Som tack för hjälpen och stödet, har Ida Johanssons familj skrivit ett öppet brev.

 

Ida Johansson mördades den 5 augusti 2015.Foto: Polisen

Ger pengarna till dokumentärfilmare

"Ett stort tack till alla som bidragit i insamlingen. Initiativet kom som en stor överraskning för oss, det var något som vi aldrig hade kunnat tänka oss och än mindre räknat med”, skriver de bland annat i brevet.

"Vi ser ert engagemang som en stor värmande och tröstande kram från alla er till oss. För den gesten är vi djupt rörda och tacksamma.”

Vidare berättar familjen i brevet att de tänker skänka pengarna till en dokumentärfilmare, som jobbar med en film om mordet.

Familjen: Ida fanns en stund på jorden

"Vi önskar nu gå vidare med vårt personliga sorgearbete och känner att vi behöver tid för oss själva och med varandra i familjen”, skriver familjen och fortsätter:

"Nu kämpar vi vidare med att komma igenom sorgen och minnas Ida som hon var. Ida fanns en stund på jorden. Hur underbart var inte det … Än en gång önskar vi tacka alla som deltagit från djupet av våra hjärtan."

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag