Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördade Elins dator tas i beslag trots kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Journalisten Elin Falk, 29, från Lycksele mördades hemma i sin bostad.

Journalisten Elin Falk, 29, från Lycksele mördades hemma i sin bostad.

Nu har tingsrätten fastställt beslaget av hennes dator och mobiltelefon – samtidigt som hennes arbetsgivare, tidningen Folkbladet, får tillbaka anteckningsblocket.

Beslutet har överklagats.

– Om de som ska avgöra vad som är källskyddat material, då är källskyddet redan åsidosatt, säger Anna Lith, chefredaktör för Folkbladet.

Under måndagen fastställde Lycksele tingsrätt beslaget av Elin Falks arbetsredskap – dator och mobiltelefon – något som hennes arbetsgivare Folkbladet tidigare kritiserat.

– Vi är enligt grundlagen skyldiga att skydda Elins källor, sa Anna Lith inför domstolsprövningen.

Orsaken är att både datorn och mobiltelefonen, enligt tidningen, kunnat innehålla journalistiska uppgifter som omfattas av källskyddet.

I sitt beslut medger Lycksele tingsrätt att de beslagtagna föremålen kan innehålla material som fattas av källskyddet.

Misstänkt man häktad

Henrik Aspegren, rådman vid Lycksele tingsrätt, skriver i sitt beslut: "Om källskyddat material påträffas ska undersökningen av materialet omedelbart avbrytas enligt Riksåklagarens rutiner. Folkbladet Västerbotten har rätt att vara närvarande vid undersökningen."

Anna Lith berättar om tidningens beslut att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten:

– Som du säkert förstår är de här källskyddsprinciperna så viktiga. Det är fundament i demokratin och i vårt samhälle. Det här ska redas ut i botten. Tänk om vi hamnar i ett läge där människor inte kan vara garanterade anonymitet när de hör av sig till tidningsredaktioner eller journalister.

Elin Falk, journalist på Folkbladet, mördades i sin bostad i Lycksele natten mot den 1 mars.

På fredag hålls begravningsgudstjänsten i Bjurholms kyrka i Västerbotten.

En man i 30-årsåldern, som har en form av relation till Elin Falk, sitter häktad misstänkt för att ha mördat henne. Polisen har tidigare sagt till Expressen att de "har en hyfsat god uppfattning om vad som har hänt, hur det här har gått till".

Vännerna skildes åt – sen mördades Elin

Både Folkbladet och Västerbottens-Kuriren har tidigare uppgett att Elin Falk träffade den misstänkte mannen under mordkvällen. Elin och tre vänner hade varit ute på Hotell Lappland och roat sig under lördagskvällen. Vid 01-tiden begav de sig hemåt. När sällskapet kom fram till en gångtunnel dök plötsligt den misstänkte mannen upp. Enligt tidningarna ska hon ha pratat med mannen men mötet ska inte ha varit hotfullt.

En av Elins vänner stannade sedan kvar och pratade med mannen medan Elin ska ha fortsatt sin promenad hemåt. Vid klockan 01.30 ska vännerna ha skiljts åt vid hennes lägenhet. Bara en halvtimme senare tros hon ha mördats, skriver tidningarna.

Mannen greps i anslutning till Elin Falks bostad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.