Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade Elin Falks dator ska återlämnas

Den mördade reportern Elin Falks dator och mobiltelefon ska lämnas tillbaka till hennes arbetsgivare Folkbladet. Det har hovrätten beslutat.

– Nu sitter jag och väntar på att få hämta allt, säger Anna Lith, Folkbladets chefredaktör.

Journalisten Elin Falk, 29, från Lycksele mördades i sitt hem i början av mars. Polisen tog både hennes arbetsdator och mobiltelefon i beslag efteråt. De menade att arbetsredskapen kunde ha betydelse i utredningen.

Men nu har hovrätten beslutat att Elin Falks arbetsgivare Folkbladet ska få tillbaka både dator och mobil. Precis som Folkbladet argumenterat för menar de att anonyma källor skulle kunna röjas om åklagaren fått tillgång till datorn och mobilen.

Ett glädjande - och viktigt - besked tycker Folkbladets chefredaktör Anna Lith.

– Domen i sig är väldigt viktig. Om vi förlorat det här, och åklagare hade fått tillgång till datorn och mobilen hade jag inte kunnat garantera källskyddet, säger hon.

Anna Lith hoppas nu att beslutet inte överklagas, och att hon kan hämta allt material så fort som bara möjligt.

– Själva fundamentet i demokratin, och journalistiken, är att vem som helst ska kunna höra av sig till en journalist eller redaktion och vara garanterad anonymitet. Därför var det uteslutet för mig att åklagare eller poliser skulle få gå igenom den här datorn, säger hon.