Den här veckan skulle en av bröderna, som sköts till döds i Rinkeby i fredags, haft ett möte med sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Foto: Alex LjungdahlDen här veckan skulle en av bröderna, som sköts till döds i Rinkeby i fredags, haft ett möte med sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Foto: Alex Ljungdahl
Den här veckan skulle en av bröderna, som sköts till döds i Rinkeby i fredags, haft ett möte med sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Foto: Alex Ljungdahl
Kön för att få den hjälpen är dock lång, och han hann aldrig skrivas in. Foto: Alex LjungdahlKön för att få den hjälpen är dock lång, och han hann aldrig skrivas in. Foto: Alex Ljungdahl
Kön för att få den hjälpen är dock lång, och han hann aldrig skrivas in. Foto: Alex Ljungdahl

Mördade broderns vädjan – ville ha hjälp

Publicerad

En av de mördade bröderna i Rinkeby vädjade om hjälp.

Han ville komma bort från kriminaliteten.

Han placerades dock i kö – och hjälpen hann aldrig fram, skriver tidningen Mitt i.

Den här veckan skulle en av bröderna, som sköts till döds i Rinkeby i fredags, haft ett möte med sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista.

Det uppger tidningen Mitt i.

Han hade hört av sig till gruppen två veckor före mordet.

Målet var att skaffa sig ett bättre liv genom att komma bort från kriminaliteten.

Kön för att få den hjälpen är dock lång, och han hann aldrig skrivas in.

– Det som hänt är jättetragiskt. Vi hann aldrig träffa honom. Han hade fått en tid hos oss den här veckan. Vi behöver mer resurser för att arbeta mot det behovet som finns, säger Ali Abdukadir Salad, chef för sociala insatsgruppen till Mitt i.

Riktar sig till unga vuxna

Projektet med dessa insatsgrupper är riktade mot unga vuxna mellan 20 och 29 år. De har kriminell bakgrund och vill lämna sitt destruktiva beteende, för att i stället ersätta det med integration och sysselsättning.

 

LÄS OCKSÅ: Detta vet vi om dubbelmordet i Rinkeby

 

Sedan 2013 har socialtjänsten, polisen, Kriminalvården, Kronofogden, Arbetsförmedlingen och Jobbtorget samverkat för att tillsammans på ett effektivt sätt förkorta vägen tillbaka till samhället för kriminella avhoppare.

Mannens mål var att skaffa sig ett bättre liv genom att komma bort från kriminaliteten.Foto: Alex Ljungdahl

Bröderna sökte ett bättre liv

Kön är lång för att få hjälp. För närvarande köar 50 unga vuxna i Järva, 75 personer är inskrivna.

Föräldrarna till de mördade bröderna berättar via sin talesperson, Mohamed Hussein Tarabi, att båda bröderna en tid innan morden varit aktiva när det gällt att söka ett bättre liv.

– Föräldrarna hade önskat att sönerna fått hjälp tidigare, säger Hussein Tarabi till Mitt i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag