Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördade 77 personer – nu vill Breivik släppas fri

Utøya-överlevande: ”Vårt livs mardröm”
Anders Behring Breivik mördade 77 personer i Norge för elva år sedan.
Foto: LISE AASERUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anders Behring Breivik sköt ihjäl 69 personer på Utøya i juli 2011.
Foto: LASSE TUR / AP MAPAID

Anders Behring Breivik, 42, mördade 77 personer i terrorattacken i Norge för elva år sedan.

Nu vill han släppas ur fängelset i förtid.

– Vår inställning är att det är nödvändigt att han fortsätter vara inspärrad för att skydda allmänheten, säger åklagaren Hulda Karlsdottir till Reuters inför rättegången som inleds under tisdagen.

Den 22 juli 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på ön Utøya. Samma dag dödade han åtta personer i Oslo med en bilbomb.

2012 dömdes Anders Behring Breivik för terrorattacken till Norges strängaste straff, fängelse på obestämd tid. Sedan dess har han suttit på högriskanstalten Skien sydväst om Oslo.

Eftersom Anders Behring Breivik nu avtjänat tio år av straffet har han rätt att få det omprövat. Rättegången, som av säkerhetsskäl hålls i fängelset, inleds under tisdagen och kommer att pågå i max fyra dagar. Tre vittnen, en psykiater och två personer från Kriminalvården, ska höras under rättegången.

– Han har begärt att släppas fri, och det är en rättighet han har att komma med en sådan begäran, säger Breiviks advokat Oeystein Storrvik till Reuters.

Domslutet väntas komma nästa vecka

Anders Behring Breivik, som under tiden i fängelset ändrat sitt namn till Fjotolf Hansen, har aldrig visat någon ånger för att han dödade sammanlagt 77 personer vid massakern på Utøya och bombdådet i Oslo. Han har under tiden i fängelset försökt att skicka hundratals brev till andra högerextremister runtom i världen.

Åklagaren Hulda Karlsdottir anser att Breivik fortfarande är samhällsfarlig. Hon har sagt att det ”finns en fara att Breivik skulle begå ett nytt allvarligt brott” om han skulle bli frigiven.

Domslutet om Anders Behring Breiviks begäran att släppas ur fängelset i förtid väntas komma nästa vecka.

Överlevaren: Mitt starkaste minne från Utøya

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.