På juldagsmorgonen får författaren Emil Arvidson ett meddelande. Han jobbar då med boken ”Svensk gangsterrap”, om en av vår tids mest spelade och kontroversiella musikgenrer. Meddelandet är en bild på en Dumlekola, ett tips om det senaste misstänkt gängrelaterade mordet.
Någon timme innan har Mehdi ”Dumle” Sachit skjutits ihjäl.
Mehdi ”Dumle” Sachit misstänkt för att ha lurat rapartisten Nils ”Einár” Grönberg i en mordfälla hösten 2021, enligt Expressens uppgifter. Han var tungt kriminellt belastad och hade dömts för bland annat annat grovt sexualbrott, våldsbrott och narkotikabrott och var medlem i gänget ”Dödspatrullen” vars konflikt med kriminella nätverket ”Shottaz” har resulterat i ett dussintal mord sedan 2015.
I boken ”Svensk gangsterrap” framkommer nu uppgifter om hur klubbarrangörer och profiler i hiphop-scenen offentligt firade mordet på Mehdi ”Dumle” Sachit.

”När offrets namn läcker ut börjar många håna Dumle på sociala medier. Äntligen, skriver klubbarrangörer, hiphopfans och profiler på Twitter och Tiktok. Det är ett slags lättsamt och samtidigt blodtörstigt tonläge som tidigare mest använts i diskussioner på forum som Flashback eller i kommentarsfält till en drillvideo, men som de senaste åren börjat synas även hos mer eller mindre offentliga personer med stora plattformar. Man skriver att någon ändå har fått ”vad den förtjänade”.”
”Dubbla budskap”
Mehdi ”Dumle” Sachit, som blev 27 år, hade försökt sig på en karriär som gangsterrappare.
– Jag är den enda gangsterrapparen från vår gruppering. Det finns ingen från vår sida som gjort musik, det är bara andra sidan och att de kallar sig för gangsterrappare… Yasin…. Alex Ceesay. Vad har de gjort? De har inte meriterna som ”Dödspatrullen”, sa Sachit i en intervju till Expressen.

Emil Arvidson, som de senaste tjugo åren intervjuat några av världens största hiphop-artister, slås av gangsterrapparnas dubbla budskap.
– Det är som att det här pågår i flera olika världar samtidigt. Det finns stora namn som kommunicerar en sak till sina fans via sociala medier, eller till oss journalister, och sedan kommer nästa låt som går helt emot det de just sa, säger han.

– Man säger ofta att bilden som målas upp över kopplingar mellan rappare och våldet beror på fördomar och okunskap. Och det kan nog absolut spela in. Men sen kan artisterna hetsa i sina låtar och göra direkta anspelningar på gängmord. Jag ser också att det uppstår direkta missförstånd hela tiden även bland inbitna hiphopfans på grund av de här dubbla budskapen.
Tar ställning mellan ”Kurdiska räven” och ”Greken”
Samtidigt som Stockholm drabbas av en sällan skådad våldsvåg första delen av 2023, med ett stort antal sprängningar och skjutningar, på grund av en konflikt mellan två utpekade gängledare väljer gangsterrappare offentligt sida. Polisens huvudspår i våldsvågen är enligt uppgifter en maktkamp mellan ”Greken” Mikael Tenezos, 24, och den ”Kurdiska räven”, Rawa Majid, 36.
Arvidson vill att fler kulturjournalister sätter sig in i de samhällsproblem som är vardag i svensk gangsterrap.
– Det är som att hiphopen i stora medier länge bara varit en fråga för kriminalreportrar. När stora artistnamn öppet antyder att de står på den ena eller andra sida i konflikten, utan att det blir större reaktioner från hiphopvärlden och från oss journalister som ska bevaka och analysera musiken, då är något fel, menar han.