Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mord i Visby rubriceras som terroristbrott

Hans Brun om att mordet i Visby rubriceras som terroristbrott.
Foto: LISA MATTISSON
Foto: EXPO
Magnus Ranstorp, terrorismforskare och chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mordet under Almedalsveckan i Visby rubriceras som terroristbrott, meddelar Åklagarmyndigheten.

Säkerhetspolisen tar nu över fallet där SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren knivmördades på Donners plats.

– Den nya brottsrubriceringen innebär att man antingen hittat politiska motiv för mordet eller att han spanat på andra politiska mål, säger docent Magnus Ranstorp, terrorismexpert på Försvarshögskolan.

Brottsmisstankarna mot den misstänkta gärningsmannen Theodor Engström, 32, efter attacken mot SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, har ändrats till terroristbrott genom mord. 

Mannen misstänks också för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Det innebär att fallet nu flyttas till Säkerhetspolisen och leds av kammaråklagare Henrik Olin. 

Ing-Marie Wieselgren dog av sina skador och Engström har enligt åklagare erkänt att hans mål var att döda henne. Han ska ha vetat att Wieselgren var på ön och han reste till Gotland i mitten av förra veckan ungefär, har kammaråklagare Petra Götell sagt. Hon hade tidigare fallet på Gotland tills att det nu har flyttats till Riksenheten för säkerhetsmål.

Polisens slutsats efter gripandet var att mannen lider av psykisk ohälsa.

Har hittat politiska motiv

– Den nya brottsrubriceringen innebär att man i förhör eller på annat sätt hittat politiska motiv som lever upp till definitionerna på terroristbrott. Det kan vara ett politiskt motiv för mordet på Ing-Marie Wieselgren, säger terrorismexperten Magnus Ranstorp. 

– Eller så kan ha spanat på politiker eller andra som han sett som politiska mål. Hans advokat har tidigare sagt han rekade på andra personer. Det kan ha rört personer han uppfattar som fiender till Nordiska motståndsrörelsen, han har själv tidigare haft kopplingar till gruppen, säger han.

Magnus Ranstorp är docent i statsvetenskap och strategisk rådgivare vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) på Försvarshögskolan. Han är också internationellt anlitad expert i frågor som rör terrorism och extremism.

Advokaten: ”Pratat om högre mål”

Tidigare har 32-åringen varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) under flera år, och han har uttryckt sympati för Alternativ för Sverige i sociala medier.

Han har också varit en återkommande skribent för NMR:s nättidning Nordfront, där han bland annat spridit antisemitiska och förintelseförnekande konspirationsteorier.

Expressen har varit i kontakt med den misstänkte mannens advokat, Staffan Fredriksson, som inte vill lämna någon kommentar. Expressen har också sökt kammaråklagare Henrik Olin som nu leder utredningen.

Före dådet ska den misstänkte haft koll på Ing-Marie Wieselgren i sociala medier och tagit del av hennes schema i Almedalen. Men enligt mannens försvarare Staffan Fredriksson är det inte säkert att Theodor Engström hade bestämt sig för att rikta attacken mot specifikt Ing-Marie Wieselgren. Han ska själv ha uppgett att han under sin tid i Almedalen gått runt och spanat efter andra potentiella offer. 

– Om det var just hon eller någon annan som var målet, något högre mål som han har pratat om, det kan jag inte svara på. Nu blev det så tragiskt att det blev just den här kvinnan, vilket är fruktansvärt, men nånstans kan det vara ett uttryck för slumpen också, har advokaten tidigare sagt.

Minister kan ha varit mål

På frågan om en minister kan ha varit hans mål har advokat Fredriksson svarat: 

– Jag kan inte utesluta det, men det är inget som jag närmare kan kommentera. 

– Han har inte gett uttryckt för att det var någon specifik politisk åskådning som varit hans mål, sa Staffan Fredriksson.

Magnus Ranstorp säger att händelsen i grunden kommer att förändra politikerveckan i Almedalen.

– Bara det faktum att det rubriceras som terroristbrott kommer att leda till en grundläggande förändring av säkerheten och den polisiära närvaron i Almedalen. Jag var själv där i år, jag satt på planet hem när mordet inträffade, säger han.

Mia Stuhre, Almedalsveckans verksamhetsledare:

– Jag försöker sätta mig in i vad det här innebär för Almedalsveckan. Polisen måste få göra sitt jobb. När de är färdiga sätter vi oss ned med och diskuterar om det innebär några förändringar i planeringen inför Almedalen 2023.

Ing-Marie Wieselgren mördades i Visby

Engströms försvarare har uppgett att han har mått psykiskt dåligt under lång tid, att han länge sökt vård och att det är den bristande vård som hans klient har fått som har drivit honom till att begå dådet. 

– Han ville komma till Almedalen och ge uttryck för sin desperation och sin missnöjdhet med psykiatrin i allmänhet som enligt honom beror på makthavare, beslutsfattare på riksdags-, regerings- och myndighetsnivå och ner på lokala delar. 

Överläkare Ing-Marie Wieselgren var en av dem i Sverige med mest kunskap och längst erfarenhet inom områdena psykisk ohälsa, psykiatri och social omsorg. SKR kallar henne en ”nyckelperson” i arbetet för att kraftsamla samhällets insatser för bättre psykisk hälsa.

Statsministern: Säpo har mitt fulla stöd

Magdalena Andersson (S) kommenterar den nya rubriceringen av mordet i en skriftlig kommentar till TT.

”Nu tar Säpo över utredningen och myndigheterna arbetar för att utreda händelseförloppet och motivet för dådet. De har mitt och regeringens fulla stöd”, säger statsministern.

Hon säger vidare att dådet skakade oss alla och att ”det är uppenbart att vi måste göra mer för att stärka säkerheten”.

Statsministern pekar på att terrorlagstiftningen stärkts och straffen skärpts samt att polisen och Säkerhetspolisen har fått stärkta resurser och stärkta befogenheter.

”Den politiska riktningen kommer vi att fortsätta arbeta för med full kraft”, säger Andersson.

Programledaren om Ing-Marie: ”Hon såg mig – såg andra”

Hennes ord: ”När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar då hoppas jag för dig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.