Prins Carl Philip har tackat ja till att bli fadder till Nicolas. Prinsessan Sofia gläds med sin make. Foto: Patrick Van KatwijkPrins Carl Philip har tackat ja till att bli fadder till Nicolas. Prinsessan Sofia gläds med sin make. Foto: Patrick Van Katwijk
Prins Carl Philip har tackat ja till att bli fadder till Nicolas. Prinsessan Sofia gläds med sin make. Foto: Patrick Van Katwijk
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine har valt Carl Philip som gudfar till Nicolas. Foto: Birgitte Grenfeldt/Kungahuset.SeChris O'Neill och prinsessan Madeleine har valt Carl Philip som gudfar till Nicolas. Foto: Birgitte Grenfeldt/Kungahuset.Se
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine har valt Carl Philip som gudfar till Nicolas. Foto: Birgitte Grenfeldt/Kungahuset.Se
Prins Nicolas ska döpas i Drottningholms slottskyrka. Foto: Christian ÖrnbergPrins Nicolas ska döpas i Drottningholms slottskyrka. Foto: Christian Örnberg
Prins Nicolas ska döpas i Drottningholms slottskyrka. Foto: Christian Örnberg

Morbror Carl Philip blir lillprinsens gudfar

Publicerad

Nu är det helt klart:

I helgen tackade prins Carl Philip ja till det fina hedersuppdraget att bli gudfar.

Prinsen blir en av gudföräldrarna till prins Nicolas vid dopet i Drottningholms slottskyrka den 11 oktober.

Gudföräldrarna är en av prinsessan Madeleines och Chris O'Neills sista detaljer inför en av årets största kungliga högtider, vid sidan av det kungliga bröllopet mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Carl Philip, som sedan tidigare är gudfar till systerdottern prinsessan Estelle, är en av dem som ska stå framme vid dopfunten inne i Drottningholms slottskyrka den 11 oktober klockan 12.

Samma dopklänning

Nicolas är den första svenskfödda prinsen som döps sedan Carl Philip själv döptes 1979 i Slottskyrkan i Stockholm. I samma dopklänning och vid samma dopfunt ska nu prins Nicolas döpas inför vänner och familj.

Tidigare valde SVT att tacka nej till att sända det kungliga dopet, men i början av veckan valde de att ändra sig efter kritik. Tv-sändningen börjar 11.55.

Hovet har tidigare valt att inte kommentera prinsessan Madeleines och Chris O'Neills val av gudföräldrar.

– Det är vid själva dopdagen som gudföräldrarna kommer bli officiella, säger hovets informationschef Margareta Thorgren säger.

Vid prinsessan Leonores dop 2014 valde hovet att offentliggöra gudföräldrarna efter generalrepetitionen dagen före vid Drottningholms slott.

Tidigare faddrar

Vid tidigare kungliga dop i modern tid har dessa varit faddrar:

Kronprinsessan Victoria döptes i Slottskyrkan den 27 september 1977. Hennes faddrar var drottning Beatrix av Holland, kungens syster prinsessan Désirée, kung Harald V av Norge och drottningens bror Ralf Sommerlath.

Prins Carl Philip döptes i Slottskyrkan den 31 augusti 1979 och faddrar vid dopet var prins Bertil, drottning Margrethe av Danmark, kungens syster prinsessan Birgitta och prins Leopold av Bayern.

Prinsessan Madeleine har själv ett antal faddrar. När hon den 31 augusti 1982 döptes i Slottskyrkan i Stockholm, av ärkebiskop Olof Sundby och hovpredikant Hans Åkerhielm, stod fyra faddrar framme vid dopfunten inne i kyrkan. Faddrar vid dopet var prinsessan Benedikte, prins Andreas von Sachsen-Coburg och Gotha, kungens syster prinsessan Christina och drottningens bror Walter Sommerlath.

När prinsessan Estelle döptes 2012 inne i Slottskyrkan var officianter ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark samt domprosten i Stockholm, Åke Bonnier. Faddrar var dåvarande kronprinsen, i dag kung Willem-Alexander av Holland, kronprins Haakon av Norge, kronprinsessan Mary av Danmark, prins Carl Philip, och Daniels syster Anna Westling Söderström.

När prinsessan Leonore döptes i Drottningholms slottskyrka i juni 2014 var ärkebiskop Anders Wejryd som döpte Leonore. Han assisterades av överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och hovpastor Michael Bjerkhagen. Faddrarna var Madeleines bästa väninna Louise Gottlieb, Chris syster Tatjana d'Abo, Chris systers make österrikiske greven Ernst Abensperg und Traun, kronprinsessan Victoria, Madeleines kusin Patrick Sommerlath och Chris O'Neills barndomsvän Alice Bamford.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag