Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moova, 22, kan få flytta till planeten Mars

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Moova Spennare, 22.

Svenska Moova Spennare, 22, kan bli en av de utvalda att påbörja ett liv på Mars. Hon har valts ut till andra omgången i projektet "Mars One". Av 200 000 sökande är hon nu en av 1058 personer som gått vidare mot finalen.

– Jag är så lycklig! Det är otroligt häftigt, säger Moova Spennare.

År 2023 är Moova Spennare 32 år. Har hon tur kan hon då påbörja sin resa mot Mars – en resa som tar sju månader och inte innehåller en returbiljett.

Organisationen "Mars One", som har sitt säte i Nederländerna, ska välja ut 24–40 personer och dela in dem i sex till tio grupper som påbörjar träningen inför flytten 2015. De första bosättarna ska sättas i land på sin nya planet år 2023. Resorna betalas med privata donationer och beräknas kosta 40 miljarder kronor.

Av totalt 200 000 sökande som vill påbörja ett liv på Mars, där medeltemperaturen är -60 grader, har nu 1058 personer valts ut till en andra omgång.

– Jag fick ett mejl där det står att jag ska njuta och hålla andan till 6:e januari då vi får mer information, säger Moova Spennare glatt.

Känns det inte skrämmande att åka till Mars?

– Nej, man lever bara en gång. Och dessutom är det många år kvar. Kanske har teknikens utveckling kommit ett steg längre då så att vi har möjlighet att resa fram och tillbaka.

Men vad säger din familj om det här?

– Jag har inte frågat om deras åsikt. Det här är mitt liv och jag gör vad jag vill med det.

Moova Spennare var som barn väldigt intresserad av arkeologi och rymden är snarare ett intresse som kommit de senaste åren. Idag arbetar hon på en avfallsmottagning och fick i sin ansökan till "Mars One" svara på frågor om varför hon är villig att lämna jorden, hur hon ser på sin humor och vad hon kan bidra med på Mars.

– Jag har ingen aning om varför jag har blivit utvald. Men kul är det!, skrattar hon lyckligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.