Moova Spennare, 22.
Moova Spennare, 22.

Moova, 22, kan få flytta till planeten Mars

Publicerad

Svenska Moova Spennare, 22, kan bli en av de utvalda att påbörja ett liv på Mars. Hon har valts ut till andra omgången i projektet "Mars One". Av 200 000 sökande är hon nu en av 1058 personer som gått vidare mot finalen.

– Jag är så lycklig! Det är otroligt häftigt, säger Moova Spennare.

År 2023 är Moova Spennare 32 år. Har hon tur kan hon då påbörja sin resa mot Mars – en resa som tar sju månader och inte innehåller en returbiljett.

Organisationen "Mars One", som har sitt säte i Nederländerna, ska välja ut 24–40 personer och dela in dem i sex till tio grupper som påbörjar träningen inför flytten 2015. De första bosättarna ska sättas i land på sin nya planet år 2023. Resorna betalas med privata donationer och beräknas kosta 40 miljarder kronor.

Av totalt 200 000 sökande som vill påbörja ett liv på Mars, där medeltemperaturen är -60 grader, har nu 1058 personer valts ut till en andra omgång.

– Jag fick ett mejl där det står att jag ska njuta och hålla andan till 6:e januari då vi får mer information, säger Moova Spennare glatt.

Känns det inte skrämmande att åka till Mars?

– Nej, man lever bara en gång. Och dessutom är det många år kvar. Kanske har teknikens utveckling kommit ett steg längre då så att vi har möjlighet att resa fram och tillbaka.

Men vad säger din familj om det här?

– Jag har inte frågat om deras åsikt. Det här är mitt liv och jag gör vad jag vill med det.

Moova Spennare var som barn väldigt intresserad av arkeologi och rymden är snarare ett intresse som kommit de senaste åren. Idag arbetar hon på en avfallsmottagning och fick i sin ansökan till "Mars One" svara på frågor om varför hon är villig att lämna jorden, hur hon ser på sin humor och vad hon kan bidra med på Mars.

– Jag har ingen aning om varför jag har blivit utvald. Men kul är det!, skrattar hon lyckligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag