Mario Monti blir den som ska efterträda skandalomsusade Silvio Berlusconi och försöka få ordning på Italien igen. Foto: Angelo Carconi
Mario Monti blir den som ska efterträda skandalomsusade Silvio Berlusconi och försöka få ordning på Italien igen.  Foto: Angelo Carconi

Monti raka motsatsen till Berlusconi

Publicerad
Uppdaterad
Som natt och dag är Silvio Berlusconi och hans efterträdare som regeringschef Mario Monti. Berlusconi söker rampljuset, Monti skyr det.
Den 68-årige rektorn för det prestigefyllda Bocconi-universitetet i Milano, där Italiens finanselit fostras, får det svåra uppdraget att leda en regering som kan återvinna förtroende för eurozonens tredje största ekonomi.
Monti är älskvärd och respekterad. Han ger ett närmast alldagligt intryck, jämfört med sin färgstarke föregångare. Och han har en gedigen ekonomisk kunskap efter studier på Bocconi och på Yale i USA.
På 1970-talet undervisade han på universitet i Turin. Där vaknade hans intresse för det forntida Egypten efter ett museibesök.

Kämpiga år

1994, samma år som han blivit rektor för Bocconi, föreslogs han av Berlusconi till kommissionär för EU:s inre marknad. På den posten stannade han även då Italien fick en vänsterregering och fick rykte om sig att stå ovanom partipolitiken.
Han har varit oerhört sparsam med att ge intervjuer, men den italienska veckotidningen L'Espresso lyckades få en där han beskriver sina tio år i Bryssel.
– Jag är inte särskilt sällskaplig. Ni kan föreställa er alla middagstal jag har tvingats hålla under alla dessa år runtom i världen. Varje gång är det en kamp.

Ingen skämtare

Han är verkligen ingen glad gamäng.
– Även om jag inte är särskilt bra på komma ihåg dem och berätta dem, gillar jag verkligen skämt. Berlusconi har en verklig fallenhet för att skämta, säger Monti i intervjun.
Det avslöjas också att han aldrig gjorde ungdomsrevolt. I sin ungdom gillade han att cykla och lyssna på utländska nyheter i kortvågsradio.
Men den sansade, gråhårige mannen har en sida som i Bryssel gav honom tillmälet "Kardinalen".
– Med väldigt artiga ord kan han sända dig till inkvisitionen, om han tror att det är rätt och nödvändigt, har en tidigare medarbetare sagt.
TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag