Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Montenegro hissar egna flaggan

På parlamentsbyggnaden i Podgorica hissades på torsdagen den montenegrinska flaggan för första gången sedan 1918, när landet förlorade sin självständighet.
Den symboliska handlingen underströk Montenegros vilja att bryta med Serbien och återta självständigheten. Ceremonin ägde rum tre dagar efter det att Montenegros parlament antagit en lag som återinförde den gamla flaggan och det statsvapen som det dåvarande kungadömet vid Adriatiska havet använde under sin tid som självständig stat 1878–1918. Parlamentet antog samtidigt en gammal folkvisa som ny nationalsång. Den nygamla flaggan visar upp en gyllene dubbelörn på röd botten. Efter starka påtryckningar från EU gick Montenegro 2002 med på att i åtminstone tre år avstå från att utropa full självständighet. I stället ingick landet en union med grannen Serbien.

Använder euro

Men premiärminister Milo Djukanovic och andra montenegrinska ledare har gjort klart att de tänker hålla en folkomröstning om självständighet, möjligen redan 2006. De anser att lilla Montenegro med bara 650 000 invånare kan närma sig EU betydligt snabbare på egen hand. De avvisar farhågorna i väst att självständighet skulle destabilisera denna ömtåliga del av Europa genom att underblåsa andra självständighetskrav i till exempel Kosovo. Montenegro har redan i praktiken avlägsnat sig från Serbien och samarbetet inom unionen är starkt begränsat. Montenegro använder bland annat euro som valuta i stället för den serbiska dinaren. Montenegro erkändes som självständig stat vid Berlinkongressen 1878, när det osmanska imperiet började falla sönder och gränserna på Balkan ritades om. Landet anslöt sig 1918 till Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike, som 1929 bytte namn till Jugoslavien.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.