KOM FÖR SENT. När räddningstjänsten kom till Monica Zetterlunds lägenhet var hon redan död. Det tog inte mer än 20 minuter, från det att Monica slog larm tills branden var släckt. Men det var ändå för länge. BILDSPECIAL: Så minns vi Monica Z.
KOM FÖR SENT. När räddningstjänsten kom till Monica Zetterlunds lägenhet var hon redan död. Det tog inte mer än 20 minuter, från det att Monica slog larm tills branden var släckt. Men det var ändå för länge. BILDSPECIAL: Så minns vi Monica Z.

Monicas desperata nödrop till SOS: "Jag vill inte dö på det här sättet"

Publicerad
Uppdaterad
Oförmögen att ta sig ur sängen såg Monica Zetterlund lågorna krypa närmare.
Desperat ringde hon ett sista samtal till larmcentralen.
Hjälp mig, jag vill inte dö på det här sättet.
DE SISTA ORDEN. Monica Zetterlund larmade först trygghetsjouren, sedan SOS Alarm. Förgäves vädjade hon om hjälp samtidigt som elden spred sig . "Hjälp mig, jag vill inte dö på det här sättet", var hennes sista ord.
DÖD. Monica Zetterlund blev 67 år gammal.
Monica Zetterlund, 67, valde de sista åren att hålla sig undan offentligheten. Som ung flicka skadade hon ryggen då hon ramlade från en trapets när hon lekte hemma i Hagfors i Värmland. Hon fick ligga länge i gipsvagga och tvingades bära korsett.

Svårt att röra sig

Senare under hennes liv framkom det att hon drabbats av dubbel medfödd skolios, vilket ledde till att hon bland annat fick svåra ryggbesvär och blev alltmer invalidiserad. De senaste åren valde hon att hålla sig isolerad. I går eftermiddag var Monica Zetterlund ensam hemma i trerumslägenheten på fjärde våningen på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Hon låg i sin säng i sovrummet. Enligt preliminära utlåtandet från första brandinspektör på plats tyder allt på att Monica låg i sängen och rökte. Och att cigaretten av någon anledning antände sängen. Fånge i sin egen kropp och oförmögen att ta sig ur sängen och bort från lågorna slog hon larm.

Larmade två gånger

Först ringde hon till trygghetsjouren. Sedan till larmcentralen SOS Alarm. Då var klockan 17.48. – Hon ringde från adressen och kom till SOS och till en ledningsoperatör. De begärde en medlyssning som vi blixtsnabbt kopplade in oss på, säger överbrandmästare Roger Steffen. – Det föreföll som om hon hade svårt att röra sig, och hon berättade att det var fullt med rök i rummet. Hon föreföll inte helt vaken. De sista orden som sas var "Jag vet inte vad det är som brinner. Jag vill inte dö på det här sättet." Sedan försvann personen i fråga. En stor räddningsstyrka sattes in och var snabbt på plats. Något senare anlände även personal från trygghetsjouren.

Släcktes snabbt

Brandmännen lyckades snabbt släcka elden. Efter 20 minuter kunde rökdykare gå in i lägenheten. De fann Monica Zetterlund död i sängen. – Koldioxiden tar en först. Man hinner somna innan det börjar göra ont, säger Roger Steffen. Elden spred sig aldrig till de andra lägenheterna i huset. Dörren till Monica Zetterlunds lägenhet var stängd och bara lite rök kom ut i trapphuset.

Identifieras i dag

Andra boende i huset sprang spontant ut från sina lägenheter, men ingen evakuering gjordes. En brandinspektör inledde den tekniska undersökningen av lägenheten. Vid 20-tiden anslöt polisens tekniker. I väntan på att de skulle avsluta sitt arbete låg kroppen kvar i lägenheten. Sent på kvällen fördes kroppen till rättsläkarstationen i Solna. Där kommer det definitiva identifieringsarbetet att inledas i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag