Monica Lewinsky berättar på Ted-konferensen om att leva med förödmjulensen efter "Lewinsky-affären". Foto: Ted2015 Via BestimageMonica Lewinsky berättar på Ted-konferensen om att leva med förödmjulensen efter "Lewinsky-affären". Foto: Ted2015 Via Bestimage
Monica Lewinsky berättar på Ted-konferensen om att leva med förödmjulensen efter "Lewinsky-affären". Foto: Ted2015 Via Bestimage
Hon hade i slutet av 90-talet en sexuell relation med dåvarande presidenten Bill Clinton. Foto: Graham DenholmHon hade i slutet av 90-talet en sexuell relation med dåvarande presidenten Bill Clinton. Foto: Graham Denholm
Hon hade i slutet av 90-talet en sexuell relation med dåvarande presidenten Bill Clinton. Foto: Graham Denholm
Clinton (med ryggen till) syns med Monica Lewinsky som då var praktikant i Vita huset. Foto: Sky NewsClinton (med ryggen till) syns med Monica Lewinsky som då var praktikant i Vita huset. Foto: Sky News
Clinton (med ryggen till) syns med Monica Lewinsky som då var praktikant i Vita huset. Foto: Sky News

Monica Lewinsky talar ut om förödmjukelsen

Publicerad

Monica Lewinsky talar nu ut om att leva med skammen efter affären med Bill Clinton.

Hon beskriver det som en virtuell stenkastning.

– Vid 24 års ålder lärde jag mig de ödesdigra konsekvenserna, säger Lewinsky, enligt Sky News.

Som en 22-årig praktikant i Vita huset inledde Monica Lewinsky en relation med dåvarande presidenten Bill Clinton. "Lewinsky-affären" vara nära att kosta presidenten hans jobb medan Lewinsky har fått leva med att bli offentligt förödmjukad sedan relationen avslöjades.

Hon bryter nu tystnaden kring livet efter händelsen och beskriver hur hon efter att ha förälskat sig i sin chef som 22-åring får leva med de ödesdigra konsekvenserna, och berättar om följderna på en Ted-konferens under namnet "The price of shame".

– Jag gick från att vara en privat figur till att vara en offentligt förödmjukad figur över hela världen, säger hon enligt Sky News.

Monica Lewinsky: "Vituell stenkastning"

Monica Lewinsky beskriver vidare det hela som en virtuell stenkastning från folkmassorna, och att det i dag skulle kallas för "cybermobbning". Samtidigt menar hon att det har blivit en "handelsvara" att få personer att skämmas under internetåldern. Trots det tunga ämnet skämtade Lewinsky däremot till det emellanåt.

– Jag är den enda personen över 40 som inte vill vara 22 igen, sade hon under konferensen.

Hon avslutade sitt tal med att uppmana andra personer i liknande situationer att inte ge upp, utan att det går att överleva. Enligt Sky News hyllades talet på sociala medier som gripande och modigt samtidigt som det uppskattades på konferensen.

"Lewinsky-affären" uppdagades 1998 då nättidningen Drudge Report publicerade en artikel med avslöjandet att Lewinsky hade haft en sexuell relation med Bill Clinton mellan 1995 och 1997. Presidenten förnekade först affären, men erkände senare att han hade haft en "olämplig fysisk relation" med Lewinsky. Bill Clinton var under tiden – och är fortfarande – gift med Hillary Clinton som väntas ställa upp i presidentvalet 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag