Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Monas sköna seger i natt

Publicerad
Uppdaterad
I natt vann Mona Sahlin ännu en viktig seger på S-kongressen.
Den hårt kritiserade S-ledaren kammade hem den viktiga skattefrågan.
- Jag känner mig fantastiskt stark som partiledare, säger Sahlin till Expressen.
En av de hetaste frågorna i valet nästa år ser ut att bli skatterna. Regeringens skattesänkningar har angripits starkt av de rödgröna som kritiserat alliansen för att låna till skattesänkningarna.
I natt togs skatterna upp på S-kongressen.
Partistyrelsen accepterar tre av alliansens fyra steg i jobbskatteavdraget. De vill också återinföra förmögenhetsskatten, ta bort avdragsrätten för hushållsnära tjänster och minska skillnaden i skatt för de som arbetar och pensionärerna.
- Regeringen lämnar en skattesänkarskuld efter sig som vi får handskas med en lång tid framöver, sa partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

"Djupt orättvist"

Men flera partidistrikt var inför debatten kritiska till att partistyrelsen accepterar stora delar av jobbskatteavdraget. Vissa vill helt slopa det, andra menar att alla inkomster ska beskattas lika.
- Jobbskatteavdraget är djupt orättvist, sa Fredrik Rönning, S-ombud från Dalarna, som ändå valde att dra tillbaka sitt förslag på slopande av avdraget.
Kongressen valde att utan några protester gå på partistyrelsens linje.
Expressens genomgång av de viktigaste frågorna hittills under kongressen visar att partistyrelsen med Mona Sahlin i spetsen gått segrande ur de viktigaste frågorna. Bland annat om nivån i a-kassan och den känsliga frågan om vinster i friskolor.

Påtagligt nöjd

Framgångarna för Sahlin kommer samtidigt som hon fortsätter att få urusla förtroendesiffror.
I gårdagens Expressen visade en ny Demoskopundersökning att Sahlin bara är den fjärde mest populära S-politikern - långt efter Margot Wallström.
Efter nattens seger i skattefrågan träffade Expressen en påtagligt nöjd S-ledare.
- Vissa saker vill man få omprövade i omröstningar. Allt går inte att kompromissa, man måste bestämma sig i vissa lägen. Det ville jag och det ville kongressen också.
- Den ambition som jag hade i förra kongressen var att nu måste vi ha ett starkt regeringsalternativ. Det har vi och det finns en stark uppslutning. Vi måste ompröva det som väljarna inte uppskattade - skolan och jobbfrågan. Det har vi också gjort, säger Sahlin om kongressens viktigaste frågor.

Stärker ledarskapet

Besluten på S-kongressen stärker Mona Sahlins ledarskap, enligt den s-märkta statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.
- Det visar att den interna oppositionen nu inför valrörelsen accepterar Sahlins ledarskap och att den inte tänker bråka eller utmana, säger Bjereld.
Ulf Bjereld menar att kongressen kan bli en bra språngbräda för partiet och Mona Sahlin in i valrörelsen nästa år.
- Med tanke på all den kritik och alla opinionsmätningar mot henne så blir man imponerad att hon har den inre kraften och styrkan att bara stå där. I och med att den inre oppositionen nu tystas så kommer hon också inför valmanskåren framstå som en starkare ledare än när hon ifrågasattes internt.

"Något alldeles kolossalt"

Partiveteranen och den tidigare LO-basen Stig Malm håller med:
- Hon får igenom varenda fråga. Hon har fått med sig partikongressen och hon känner ett oerhört stöd. Det är något alldeles kolossalt. Det är bra och det är viktigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag