Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona stred för toppjobbet i natt

Sista striden? Mona Sahlin lämnade Socialistinternationalens möte i går tillsammans med ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe (i gul halsduk). I dag hoppas Mona Sahlin på att bli den internationella socialistorganisationens nya generalsekreterare.
Foto: Jens L'Estrade

KAPSTADEN. Här på ett hotell i Kapstaden, Sydafrika, kämpade Mona Sahlin ännu sent i natt för att tvinga bort generalsekreteraren för Socialistinternationalen - ett toppjobb hon själv vill ha.

I en stor intervju för Expressen avslöjar Sahlin samtidigt allt om sin hemliga vänskap med utrikesminister Carl Bildt, M - som hon ofta "skvallrar och skrattar" med:

- Ibland kan politiken skapa vänskap långt över partigränserna, och så har det blivit för Carl och mig. Vi tycker om varandra.

Sahlin hyllar också S-ledaren Stefan Löfven som kommer till Sydafrika i dag för att stötta henne.

Vid 16-tiden i eftermiddag avgörs det om Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin - mot alla odds - ska lyckas knuffa bort den mäktige sittande generalsekreteraren i Socialistinternationalen, chilenaren Luis Ayala som haft jobbet i 23 år.

Sahlin blir i så fall den första kvinnan på posten efter det första öppna valet som hållits.

Sent i natt mötte hon ANC:s partisekreterare i Kapstaden och vid 23-tiden satte hon sig i möte med den egna kampanjledaren Kent Härstedt och flera andra medarbetare.

- Det tisslas och tasslas, räknas röster, och det fattas beslut, konstaterade hon när Expressen mötte henne på hotellet i centrala Kapstaden i natt.

Oavsett hur det går i dag har Sahlins kandidatur till posten varit en framgång. Både Kvinnointernationalen och ungdomsorganisationen har överraskande ställt sig bakom henne, i kravet på en modernisering.

"Vi ber för dig"

Och när vi sitter i en soffa i hotellfoajén kommer plötsligt några afrikanska kvinnor som är delegater på kongressen.

- Vi ber för dig, säger den ena till Sahlin.

Svaret kommer blixtsnabbt från den tidigare S-ledaren:

- Rösta också. Ni ska inte bara be.

Enligt Sahlin är Socialistinternationalen i dag en extremt toppstyrd och stängd organisation.

- Det är en organisation som behöver demokratiseras. Se bara hur det fungerar här, det finns ingen dagordning och inga papper.

I dag kommer Löfven

I dag anländer flera partikamrater från Sverige till Kapstaden - bland dem nuvarande S-ledaren Stefan Löfven.

- Det är väldigt viktigt att kandidaten kan visa att man har stöd från sitt eget parti, så det är viktigt för mig. Men det är också viktigt för Stefan som är en nyvald partiledare och som inte haft så många partikontakter tidigare i sitt liv, säger Mona Sahlin.

Hur är din relation till Stefan Löfven?

- Vi har varit väldigt nära under väldigt många år. Han har bjudit på otaliga frukostmöten. Vi gillar fotboll, vi gillar Bruce Springsteen och vi tycker ganska lika om politik. Han är en god vän som jag har stor respekt för.

Du har en helt annan relation till Löfven än till din efterträdare Håkan Juholt?

- Det stämmer bra.

Men finns det något som kan få dig att återvända till en tung position i partiet på hemmaplan?

- Jag kommer att göra vad än Stefan Löfven önskar att jag ska göra för att han blir statsminister efter valet.

För några dagar sedan släpptes boken "Tobleroneaffären - varför Sverige aldrig fick en kvinnlig statsminister", skriven av Sahlins förre pressekreterare Mikael Romero. För Expressen kommenterade hon i natt boken för första gången:

- Jag läste den nu för någon vecka sen, och jag kastades verkligen tillbaka sinnesmässigt till de där veckorna för 18 år sedan.

Hur var det då?

- Jag känner ofta att jag är den enda personen i hela Sverige som har lämnat Sahlinaffären bakom mig och gått vidare.

Skvallrar och skrattar med Bildt

Sedan Mona Sahlin lämnade jobbet som partiledare för Socialdemokraterna i mars 2011 har många försökt hjälpa henne till nya uppdrag. En av dem är utrikesminister Carl Bildt, avslöjar Sahlin nu.

Bildt ville att hon skulle bli chef för ILO, FN:s organ för arbetslivsfrågor, och regeringen nominerade henne.

Men i slutet av maj stod det klart att hon inte skulle få jobbet.

Hur ofta har du egentligen kontakt med Carl Bildt numera?

- Vi har i 15 år haft kontakt till och från, väldigt ofta. Oftast för att skvallra och skratta ihop, men också för att prata politik ihop.

Och ni skvallrar och skrattar fortfarande ihop?

- Ja, det gör vi, absolut. Han är ganska rolig.

Hur kommer det sig att ni kommer så bra överens då?

- Ja, det är väl en lång historia. Carl Bildt har ganska stor självinsikt, trots att många inte tror det. Vi tycker om att prata med varandra. Han är lätt att gnabba med och tycker om att bli emotsagd.

- Ibland kan politiken skapa vänskap långt över partigränserna, och så har det blivit för Carl och mig. Vi tycker om varandra.

Så om David förlorar mot Goliat i dag kanske Carl Bildt kan fixa ett annat jobb?

- Blir man inte vald får man svälja tre gånger och göra något annat. Folk behöver inte vara oroliga för att jag inte hittar något att göra.

FAKTA

Så ska Sahlin ta över Socialistinternationalen

En internationell organisation för socialdemokratiska partier i hela världen med sekretariat i London.

President för organisationen är Greklands tidigare premiärminister Giorgos A Papandreou. Generalsekreterare sedan 23 år är Luis Ayala från Chile.

Socialistinternationalen består i dag av 170 S-partier världen över.

Organisationen har 35 vice generalsekreterare - och Mona Sahlin är i dag en av dem.

Omröstningen i Kapstaden i dag är unik på flera sätt. Det är första gången det hålls en öppen omröstning och det är första gången en sittande generalsekreterare utmanas om posten. Det är dessutom första gången en kvinna kan bli generalsekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.