Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona Sahlins skuld: 360000 kronor

Mona Sahlin och hennes livvakt har kallats till nya förhör om de falska intygen, båda erkänner brott.
Livvakten Hernando Labbé Solinas med Mona Sahlin.
Foto: Christian Örnberg

Mona Sahlin skrev osanna intyg till sin före detta livvakt Hernando Labbé Solinas.

Nu erkänner den tidigare S-toppen brott i utredningen som pågår mot henne.

Samtidigt har Sahlin en ny skatteskuld – på 361 782 kronor – som har överlämnats till kronofogden.

– Hon har ringt till oss och sagt att hon ska försöka hitta en lösning, säger Lars Båtsta, kronoinspektör på kronofogden.

Efter att Expressen i maj förra året avslöjade att den förre detta partiledaren och ordföranden i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, hade skrivit tre osanna löneintyg till sin medarbetare- och före detta livvakt Hernando Labbé Solinas avgick hon.

Avslöjandet ledde till en brottsutredning där den tidigare S-toppen misstänks för tre fall av osant intygande – brott som hon nu erkänner.

Mona Sahlin och livvakten Hernando Labbé Solinas har tidigare nekat till brott, men efter att de under de senaste veckorna fått ta del av hela förundersökningen med den samlade bevisningen mot dem har de ändrat sig och valt att gå med på strafföreläggande.

– Det är inte uttalat något strafföreläggande än, men det är möjligt att det blir så. Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger den före detta livvaktens advokat Johan Eriksson.


LÄS MER: Mona Sahlins livvakt erkänner brott 


Förhördes av åklagare

Mona Sahlin fattade det slutliga beslutet om att erkänna när hon förhördes av polis i fredags i förra veckan.

– Hon har aldrig haft någon inriktning att sko sig själv eller skaffa sig fördelar. När hon har skrivit på intygen har det inte varit korrekt och efter resonemang om den juridiska aspekten på det så är det ett osant intygande och i och med det så erkänner hon, säger Mona Sahlins advokat Claes Borgström.

Och fortsätter:

– Jag vill lägga till att hon har fått lida ordentligt under mycket lång tid, snart ett år, för något som är fullständigt oproportionerligt i förhållande till det fel som hon har begått.

Claes Borgström tror att straffet kommer att bli ett bötesbelopp.

– Det blir inte det lägsta och inte det högsta bötesbeloppet, det kommer att bli någonstans mitt på skalan skulle jag gissa, säger han.

Tycker du att det här positivt för henne, ligger det i paritet med brottet?

– Ja, det är som jag säger, det är inget allvarligt brott alls för då stannar det inte på dagsböter. Men det har fått sådana enorma proportioner just för att det är Mona Sahlin.

Vad säger Mona Sahlin till dig nu när det är avslutat och det blev dagsböter?

– Det är en lättnad för henne att det här kommer att avslutas eftersom det har varit plågsamt för henne under så lång tid. Jag tror inte att så många förstår vilken otrolig press hon har varit utsatt för.

Ny skatteskuld för Mona Sahlin

Men problemen är inte över för Mona Sahlin.

Under granskningen av Sahlin framkom det också att hon hade skulder hos kronofogden för obetalda skatter. Skulden var under våren 2016 på 215 000 kronor.

Sahlin betalde dock av skulden under sommaren och under hösten var hon skuldfri.

Men i december 2016 kom skatteverket med ett nytt krav.

Sahlin som haft sammanlagda inkomster – tjänst, näringsverksamhet och kapital – under 2015 på 2 677 419 kronor hade bara betalt 767 381 kronor i skatt. Skatteverket vill nu ha ytterligare 361 782 kronor - sista betalningsdatum var 4 december. Men Sahlin betalade inte.

Den 5 december skickade skatteverket ärendet till kronofogden som sände ett brev till Sahlin och krävde att hon skulle betala in pengarna senast 3 januari 2017.

– Hon ringde oss 3 januari och sa att hon skulle försöka hitta en lösning, säger kroninspektör Lars Båtsta.

Enligt Båtsta ringde Sahlin ytterligare två gånger i januari. Ett samtal den 23 januari och ytterligare ett 31:e.

– Hon sa då att hon behövde mera tid, säger Lars Båtsta.

Kronofogden har fortfarande inte fått in pengarna från Sahlin och kommer nu under februari att öka insatserna för att få in skattepengarna. Nu har skulden ökat till 363 360 kronor inklusive ränta och grundavgift.

- Vi kommer att titta efter tillgångar på bankkonton med mera, säger kronoinspektören.

Expressen har pratat med Mona Sahlins advokat Claes Borgström om den nya skatteskulden, men han vill inte lämna några kommentarer.

Expressen har utan framgång sökt Mona Sahlin för en kommentar.


LÄS MER: Mejl avslöjar Sahlins kamp för sin livvakt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.