Mona Sahlin och hennes livvakt har kallats till nya förhör om de falska intygen, båda erkänner brott.Mona Sahlin och hennes livvakt har kallats till nya förhör om de falska intygen, båda erkänner brott.
Mona Sahlin och hennes livvakt har kallats till nya förhör om de falska intygen, båda erkänner brott.
Livvakten Hernando Labbé Solinas med Mona Sahlin. Foto: Christian ÖrnbergLivvakten Hernando Labbé Solinas med Mona Sahlin. Foto: Christian Örnberg
Livvakten Hernando Labbé Solinas med Mona Sahlin. Foto: Christian Örnberg

Mona Sahlins skuld: 360000 kronor

Publicerad

Mona Sahlin skrev osanna intyg till sin före detta livvakt Hernando Labbé Solinas.

Nu erkänner den tidigare S-toppen brott i utredningen som pågår mot henne.

Samtidigt har Sahlin en ny skatteskuld – på 361 782 kronor – som har överlämnats till kronofogden.

– Hon har ringt till oss och sagt att hon ska försöka hitta en lösning, säger Lars Båtsta, kronoinspektör på kronofogden.

Efter att Expressen i maj förra året avslöjade att den förre detta partiledaren och ordföranden i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, hade skrivit tre osanna löneintyg till sin medarbetare- och före detta livvakt Hernando Labbé Solinas avgick hon.

Avslöjandet ledde till en brottsutredning där den tidigare S-toppen misstänks för tre fall av osant intygande – brott som hon nu erkänner.

Mona Sahlin och livvakten Hernando Labbé Solinas har tidigare nekat till brott, men efter att de under de senaste veckorna fått ta del av hela förundersökningen med den samlade bevisningen mot dem har de ändrat sig och valt att gå med på strafföreläggande.

– Det är inte uttalat något strafföreläggande än, men det är möjligt att det blir så. Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger den före detta livvaktens advokat Johan Eriksson.

 

LÄS MER: Mona Sahlins livvakt erkänner brott

 

Förhördes av åklagare

Mona Sahlin fattade det slutliga beslutet om att erkänna när hon förhördes av polis i fredags i förra veckan.

– Hon har aldrig haft någon inriktning att sko sig själv eller skaffa sig fördelar. När hon har skrivit på intygen har det inte varit korrekt och efter resonemang om den juridiska aspekten på det så är det ett osant intygande och i och med det så erkänner hon, säger Mona Sahlins advokat Claes Borgström.

Och fortsätter:

– Jag vill lägga till att hon har fått lida ordentligt under mycket lång tid, snart ett år, för något som är fullständigt oproportionerligt i förhållande till det fel som hon har begått.

Claes Borgström tror att straffet kommer att bli ett bötesbelopp.

– Det blir inte det lägsta och inte det högsta bötesbeloppet, det kommer att bli någonstans mitt på skalan skulle jag gissa, säger han.

Tycker du att det här positivt för henne, ligger det i paritet med brottet?

– Ja, det är som jag säger, det är inget allvarligt brott alls för då stannar det inte på dagsböter. Men det har fått sådana enorma proportioner just för att det är Mona Sahlin.

Vad säger Mona Sahlin till dig nu när det är avslutat och det blev dagsböter?

– Det är en lättnad för henne att det här kommer att avslutas eftersom det har varit plågsamt för henne under så lång tid. Jag tror inte att så många förstår vilken otrolig press hon har varit utsatt för.

Ny skatteskuld för Mona Sahlin

Men problemen är inte över för Mona Sahlin.

Under granskningen av Sahlin framkom det också att hon hade skulder hos kronofogden för obetalda skatter. Skulden var under våren 2016 på 215 000 kronor.

Sahlin betalde dock av skulden under sommaren och under hösten var hon skuldfri.

Men i december 2016 kom skatteverket med ett nytt krav.

Sahlin som haft sammanlagda inkomster – tjänst, näringsverksamhet och kapital – under 2015 på 2 677 419 kronor hade bara betalt 767 381 kronor i skatt. Skatteverket vill nu ha ytterligare 361 782 kronor - sista betalningsdatum var 4 december. Men Sahlin betalade inte.

Den 5 december skickade skatteverket ärendet till kronofogden som sände ett brev till Sahlin och krävde att hon skulle betala in pengarna senast 3 januari 2017.

– Hon ringde oss 3 januari och sa att hon skulle försöka hitta en lösning, säger kroninspektör Lars Båtsta.

Enligt Båtsta ringde Sahlin ytterligare två gånger i januari. Ett samtal den 23 januari och ytterligare ett 31:e.

– Hon sa då att hon behövde mera tid, säger Lars Båtsta.

Kronofogden har fortfarande inte fått in pengarna från Sahlin och kommer nu under februari att öka insatserna för att få in skattepengarna. Nu har skulden ökat till 363 360 kronor inklusive ränta och grundavgift.

- Vi kommer att titta efter tillgångar på bankkonton med mera, säger kronoinspektören.

Expressen har pratat med Mona Sahlins advokat Claes Borgström om den nya skatteskulden, men han vill inte lämna några kommentarer.

Expressen har utan framgång sökt Mona Sahlin för en kommentar.

 

LÄS MER: Mejl avslöjar Sahlins kamp för sin livvakt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag