JÄTTERASET. Socialdemokraterna backar nästan nio procentenheter i senaste opinionsundersökningen. Foto: Roger Vikström
JÄTTERASET. Socialdemokraterna backar nästan nio procentenheter i senaste opinionsundersökningen. Foto: Roger Vikström

Mona Sahlins rekord-ras

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna rasar med nästan nio procentenheter i aprilmätningen.
Samtidigt får Mona Sahlin de sämsta förtroendesiffrorna någonsin. Bara 20 procent av väljarna har förtroende för S-ledaren.
- Det är en tydlig signal till alla Socialdemokrater att kavla upp ärmarna, säger Ibrahim Baylan, partisekreterare för Socialdemokraterna.
Jätteraset på 8,6 procentenheter i Expressen och Demoskops väljarbarometer innebär att Socialdemokraterna hamnar på 30,9 procent. Så lågt har de inte legat på nästan fyra år i Demoskops mätningar.
Men det är inte Mona Sahlins enda huvudvärk. Förtroendet för henne som person är ännu lägre. I förtroendemätningen för april svarar bara 20 procent av de tillfrågade att de har ganska eller mycket stort förtroende för S-ledaren. Det är nästan en halvering av hennes högsta resultat på 36 procent från oktober 2007, och det sämsta resultatet någonsin i Demoskops mätningar.

Tappar bland kvinnor

- Särskilt allvarligt är Sahlins förtroendetapp bland kvinnorna. I dagsläget uppger endast 23 procent av kvinnorna att de har ganska eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin. Samma siffra för Fredrik Reinfeldt är 45 procent, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
I samma mätning svarar 49 procent av väljarna att de har förtroende för Fredrik Reinfeldt, vilket är hans bästa resultat sedan mars 2007. Det är också högre än förtroendet för regeringen som helhet, som ligger på 47 procent i aprilmätningen.
Nio procent bakåt för partiet, en partiledare som inte åtnjuter förtroende, och ett plötsligt underläge i blockstriden. De nya siffrorna är ett hårt slag för Socialdemokraterna.

"Fokus på Wanja"

Men den nyligen tillträdde partisekreteraren Ibrahim Baylan tror att resultatet främst beror på turerna kring LO-basen den senaste tiden.
- Det här speglar den perioden då undersökningen är gjord. Då var det nästan hundraprocentigt fokus på Wanja Lundby-Wedin. I det här fallet spiller det över både på partiet och partiledaren. Men vi har en tydlig politik för jobb, som i förlängningen kommer betyda mer, säger han.
Men han tar ändå med sig siffrorna in i partiarbetet.
- Det är en tydlig signal till alla Socialdemokrater att kavla upp ärmarna. Det här kommer bli ett jämnt val, säger Ibrahim Baylan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag