Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mona Sahlins livvakt erkänner brott

Expressen kunde tidigare avslöja att Mona Sahlin förfalskat löneintyg till sin livvakt.
Sahlin och hennes livvakt kallas nu till nya förhör om de falska intygen.

Mona Sahlins före detta livvakt erkänner nu att han gjort sig skyldig till brott.

Den före detta livvakten erkänner brukande av osann urkund.

Genom att erkänna hoppas han slippa en offentlig rättegång.

– Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger livvaktens advokat Johan Eriksson.

Även Mona Sahlin erkänner sig skyldig, enligt hennes advokat Claes Borgström.

Detta har hänt

4 maj 2016: Expressen avslöjar att den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, skrivit ett falskt löneintyg till sin medarbetare och före detta livvakt.

Sahlin har skrivit att livvakten tjänar 120 000 kronor per månad när han i verkligheten har en lön på 43 000 kronor.

Intyget använder livvakten för att köpa en lyxlägenhet för tio miljoner kronor i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

4 maj 2016: Mona Sahlin avgår från posten som nationell samordnare efter Expressens granskning. Även livvakten lämnar tjänsten som nationell samordnare.

Åklagare inleder en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande.

Statsrådet och kulturminister Alice Bah Kuhnke uttalar sig mycket kritisk till Sahlin:

Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, sa Alice Bah Kuhnke.

7 maj 2016: Mona Sahlin gav livvakten en VIP-plats för sin lyxbil för 50 000 kronor. Kulturdepartementet fick betala.

Han fick rapportera till en annan chef och friheten att välja bort kommitténs viktiga veckomöten.

9 maj 2016: Mona Sahlin försökte anställa sin före detta livvakt i den statliga kommittén en gång tidigare men fick då nej av den borgerliga regeringen.

11 maj 2016: Expressen avslöjar att Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt.

Också i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden av privata pengar trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

12 maj 2016: Expressen avslöjar att Mona Sahlins falska löneintyg användes för att finansiera den före detta livvaktens lyxliv. Bara två dagar efter att Sahlin skrivit under det nya falska intyget köpte livvakten en lyxbil för närmare en miljon kronor.

12 maj 2016: Mona Sahlin lämnar Systembolagets styrelse efter flera avslöjanden om falska intyg och speciella förmåner för en före detta livvakt.

16 maj 2016: Expressen avslöjar att polis och åklagare tagit del av ett andra falskt löneintyg som Mona Sahlin misstänks ha skrivit till livvakten.

10 juni 2016: Mona Sahlin ansöker om statsrådspension. Pensionsavtalet innebär att Sahlin totalt kan få 3 574 252 kronor fram tills hon fyller 65 år.

9 september 2016: Expressen avslöjar att åklagare och polis hittat ett tredje intyg från Sahlin. Åklagare Anders Jakobsson bekräftar intyget men vill inte berätta om innehållet. Jakobsson berättar att förundersökningen fortskrider och att tre utredare jobbar med fallet.

21 september 2016: Tidigare vice statsminister Mona Sahlin och hennes före detta livvakt delges misstanke om brott.

12 januari 2017: Sahlin och livvakten kallas in till nya förhör.

20 februari 2017: Mona Sahlins före detta livvakt erkänner nu att han gjort sig skyldig till brott, brukande av osann urkund.

Beskedet om att livvakten nu erkänner brott kommer efter att Mona Sahlin och livvakten under de senaste veckorna fått ta del av hela förundersökningen med den samlade bevisningen mot dem.

Mona Sahlin och livvakten har tidigare nekat till att de gjort någonting brottsligt.

– Det är inte uttalat något strafföreläggande än, men det är möjligt att det blir så. Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger livvaktens advokat Johan Eriksson till Expressen.

Vad innebär det i praktiken?

Livvaktens advokat Johan Eriksson. Foto: Robban Andersson

– Att man får en böteslapp

Varför ändrar han sig nu, tidigare har han sagt att han är oskyldig?

– Det är ett beslut man kan fatta att man är beredd att underkasta sig ett strafföreläggande. Det kan finnas en rad skäl till det, till exempel att man inte vill underkasta sig en rättegång. Att det är skönt att lägga det bakom sig.

Ett strafföreläggande innebär att livvakten slipper en offentlig rättegång, utan får straffet - i så fall dagsböter och villkorlig dom utan att han behöver närvara vid en förhandling i tingsrätten.

 

LÄS MER: Mona Sahlin skrev falskt intyg åt sin livvakt

 

Sahlin misstänkt för osant intygande

Mona Sahlin fattade det slutliga beslutet om att även hon erkänna sig skyldig när hon förhördes av polis i fredags i förra veckan.

Mona Sahlin misstänks för tre fall av osant intygande. Foto: Erik Gustafson

Mona Sahlin misstänks för tre fall av osant intygande. Det gäller tre olika intyg som hon som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism skrev till den före detta livvakten och medarbetare. Intyg där hon skrev att livvakten dessutom var anställd privat av henne för tiotusentals kronor i månaden.

 

LÄS MER: Timslånga förhör med Mona Sahlin och livvakten

 

Livvakten köpte lyxvåning

Mona Sahlins advokat Claes Borgström. Foto: Olle Sporrong

Expressen har tidigare avslöjat hur livvakten använde sig av de misstänkt falska löneintygen för att köpa en lyxvåning i exklusiva Stockholmsförorten Saltsjöbaden och en supersportbil för närmare en miljon kronor.

Mona Sahlin tvingades i fjol avgå som regeringens samordnande mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon skrivit de misstänkt falska intygen.

Mona Sahlin har efter avslöjandena tvingats lämna alla sina offentliga uppdrag, nu senast posten som styrelseordförande för Anna Lindhs minnesfond.

 

LÄS MER: Sahlin bjöds på MMA-gala: Skrev intyg till "The Mauler"

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!