Mona Sahlin skrev fler falska intyg

I det nya intyget lämnar Mona Sahlin grovt oriktiga uppgifter om sin före detta livvakts inkomster.
Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Expressen har tidigare avslöjat att Mona Sahlin i februari i år skrivit ett falskt löneintyg till sin före detta Säpo-livvakt, som hon också handplockat till den statliga kommittén som hon ledde fram till avgången förra veckan.
Också i det här intyget lämnar Mona Sahlin grovt oriktiga uppgifter om sin före detta livvakts inkomster.

Skandalen som tvingade Mona Sahlin att avgå som regeringens nationella samordnare blir allt allvarligare.

Expressen kan i dag avslöja att Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt.

Också i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden av privata pengar – trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

– Det där intyget vill vi gärna ta del av, säger chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Tidigare vice statsministern och socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin tvingades förra veckan avgå från den känsliga och viktiga posten som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.

Detta efter att Expressen avslöjat att hon i februari i år skrivit ett falskt löneintyg till sin före detta Säpo-livvakt, som hon också handplockat till den statliga kommittén som hon ledde fram till avgången förra veckan.

Det nya intyg som Expressen har fått tillgång till är skickat från Mona Sahlins tidigare tjänstemejl på regeringskansliet den 31 mars 2015 klockan 13.54.

Grovt oriktiga uppgifter

Och också i det här intyget lämnar Mona Sahlin grovt oriktiga uppgifter om sin före detta livvakts inkomster.

Ämnesraden på mejlet lyder: ”Efterfrågat intyg. Ring om något är oklart.” Mottagaren av mejlet är en tjänsteman på Handelsbanken.

I mejlet intygar Mona Sahlin att hennes före detta livvakt, som hon i början av 2015 handplockade från Södermalmspolisen till Nationella samordnaren, dels har en lön på 60 000 kronor från regeringskansliet, dels en lön från hennes enskilda firma på 20 000 kronor i månaden.

”Lön på 60 000 kronor”

Mona Sahlin skriver så här i intyget:

Som chef och ansvarig för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, så intygar jag att jag har anställt (Den före detta livvaktens namn) som säkerhetssamordnare med en lön på 60 000:-/månad. Som myndighetschef är jag ansvarig för anställningen. Därtill har han även ett arvoderat uppdrag av min egen firma Mona Sahlin (F-skattsedel finns) med en lön på 20 000 :-/månad.

Också i det här intyget lämnar Mona Sahlin grovt oriktiga uppgifter om sin före detta livvakts inkomster.

Brevet är undertecknat ”Med vänlig hälsning Mona Sahlin” och daterat Rosenbad. Hon anger också sitt mobilnummer och sitt skyddade personnummer.

Som Expressen tidigare visat har den före detta livvaktens verkliga lön för regeringsuppdraget varit betydligt lägre än de 60 000 som Mona Sahlin intygar, eller endast 43 000 kronor i månaden.

Och någon dokumentation av de påstådda privata löneutbetalningarna har inte Mona Sahlin visat upp än.

För Mona Sahlin är det nya intyget ytterst besvärande. Det visar att flera av de uppgifter hon lämnade förra veckan inte var sanna.

Samma felaktiga uppgift

När Expressen konfronterade henne med intyget som hon skrev i februari i år så vidhöll hon först att löneuppgiften för den före detta livvakten på 60 000 kronor i månaden från regeringskansliet var korrekt, bara för att samma dag ändra sig och påstå att hon skrivit fel.

Men nu visar det sig att samma skrivfel i så fall finns redan i det intyg som hon skrev nästan ett år tidigare, den 31 mars 2015. Också här intygar hon felaktigt att hennes före detta livvakt tjänar 60 000 kronor i månaden från regeringskansliet.

Mona Sahlin påstod i Expressen att hon anställt den före detta livvakten i sitt eget bolag från februari i år. Hon motiverade det med att hon tyckte att det var läge att anställa honom då för att han i god tid skulle kunna planera för hur hennes säkerhetssituation skulle skötas när hennes uppdrag var över i sommar.

I ett sms till Expressen förnekade hon uttryckligen att den före detta livvakten skulle ha varit anställd av henne tidigare, under 2015:

”Anställningen är ju från början på detta år. Betalas in kvartalsvis. Inget från förra året då var han inte anställd. Suck. Hörde du inte alls vad jag sa?”, skrev Sahlin.

Beskedet var inte sant

Men det nya intyget är alltså daterat den 31 mars 2015. Och Mona Sahlin intygar alltså där att hon redan då, våren 2015, betalade lön till den före detta livvakten i sitt eget bolag.

Mona Sahlin har påstått att hon betalat arbetsgivaravgifter för den före detta livvaktens anställning i hennes bolag från februari till april i år. Som Expressen tidigare visat var de uppgifterna falska. Mona Sahlins bolag var inte överhuvud taget registrerat som arbetsgivare under 2016. Och de 60 000 kronor hon hänvisade till att hon för länge sedan satt in på sitt skattekonto för att täcka arbetsgivaravgifter visade sig vid kontroll ha satts in den 22 april, dagen efter att Expressen konfronterat henne med uppgifterna om intyget.


LÄS MER: Claes Borgström: "Det där känner jag inte till"


Och enligt Skatteverket var Mona Sahlins bolag inte heller under 2015 registrerat som arbetsgivare. Alltså har inga arbetsgivaravgifter betalats in då, trots att hon i det nya intyget skriver att hon betalar den före detta livvakten en månadslön på 20 000 kronor.

"Det här intyget vill vi gärna ta del av"

Åklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren i Stockholm leder förundersökningen kring Mona Sahlins första falska intyg, som Expressen avslöjade förra veckan. Brottsrubriceringarna är misstänkt osant intygande och missbruk av osant intygande. Anders Jakobsson säger till Expressen att han inte känner till det nya misstänkt falska intyg som Expressen fått tillgång till.

– Det är ingenting som jag känner igen. Det kan jag säga på rak arm.

Anders Jakobsson säger att polisen just nu vidtar en rad utredningsåtgärder.

– Men det där intyget vill vi gärna ta del av, om det finns ett sådant intyg.

Handelsbankens presschef Johan Wallqvist säger till Expressen om Mona Sahlins intyg:

– Jag får undersöka saken.

Mona Sahlin har anlitat advokat Claes Borgström för att företräda henne i brottsutredningen.

Borgström medger att Mona Sahlin ”skrivit fel” på ett ställe, men menar att hon inte förfalskat något intyg.

– Det där kommer att redas ut, säger han.

Han verkar förvånad när Expressen berättar om det nya misstänkt falska intyget.

– Det där känner jag inte till, säger Claes Borgström.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin och hennes före detta livvakt för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.