Mona Sahlin: Rödgröna samarbetet tar en paus

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin bekräftar i dag att det rödgröna samarbetet har upphört.
- Vi tar nu en paus, sa hon på en pressträff efter Afghanistanmötet hos statsminister Fredrik Reinfeldt.
I går presenterade de rödgröna partierna sin gemensamma budgetmotion i riksdagen. I dag bekräftar Mona Sahlin att det var den nästsista överenskommelsen dem emellan - den sista blir uppgörelsen om Afghanistan.

Samarbetet ska vila

Samarbetet ska sedan vila, enligt oppositionsledaren.
- Vi partiledare kommer att fortsätta träffas på tisdagar och äta lunch. Men samarbetet som det har sett ut tar nu en paus, säger hon.
Sahlin påminner om att de rödgröna efter valet redogjorde för att det var fyra överenskommelser som de skulle hålla fast vid: budgeten, betygen, valet av riksdagens talman och Afghanistanstyrkan.
- Afghanistan är den sista av dem. Så vi gör en paus i den formen, så att det inte är så att alla förslag vi lägger i riksdagen ska vi göra gemensamt, säger Sahlin.
- Vi har ett stort behov, inte minst vi Socialdemokrater av att utveckla vår egen politik, att vara självkritiska, att analysera och förändra politiken, så att vi kan bli ett starkt parti återigen.

"Sparlåga"

Sahlin betecknar den nya period som man nu går in i som ett samarbete på "sparlåga".
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bekräftar Mona Sahlins uppgifter för TT.
- Vi kommer inte att samarbeta på den nivå som vi gjorde i valrörelsen och i det regeringsförberedande arbetet. Det är naturligt att vi nu satsar på att utveckla egna budgetmotioner och politiken på en rad andra områden. Men vi kommer även att samarbeta i riksdagen kring vissa frågor, säger Eriksson.
- De som hävdade att det här samarbetet skulle leda till ett tvåpartisystem hade helt fel, säger Peter Eriksson.

"Ska utveckla egen politik"

Han tror att Vänsterpartiet helst skulle ha velat fortsätta samarbetet i tätare form än vad MP och S nu vill göra.
Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld välkomnar Mona Sahlins besked och tycker att det är naturligt.
- Nu är tid för de rödgröna partierna att utveckla sin egen politik. De ideologiska skillnaderna mellan de rödgröna partierna är väl värda att vårda, eftersom de avspeglar reella värde- och åsiktsskillnader i den svenska väljarkåren. Den blågråa gröt som alliansen kokat ihop döljer de ideologiska skillnader som finns på den borgerliga sidan i svensk politik, skriver han på sin blogg.

"Särboförhållande"

Någon definitiv skilsmässa tror han inte att det handlar om, snarare ett särboförhållande. Först 2012 måste de rödgröna partierna bestämma sig för om och på vilket sätt man vill agera för att kunna vinna valet 2014. Till dess kan varje parti mejsla ut den egna identiteten och viljeinriktningen, anser han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag